„V okresech v oblasti předhůří Šumavy (Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Prachaticku, Strakonicku a Písecku) se vytvořilo několik bouřkových jader, které se obnovují a zůstávají bez pohybu,“ uvedl ČHMÚ. Očekává, že bouřky budou v oblasti v proměnlivé intenzitě pokračovat i během večerních hodin, kdy se budou vytvářet i v sousedních okresech Jihočeského kraje.

Jihočeští kvůli silným bouřkám zasahovali na 50 místech kraje. Ze silnic odstranili 20 stromů, nejhorší byla situace na Táborsku a Jindřichohradecku. V Sudoměřicích u Bechyně zachraňovali kuřata ze zdejší farmy. 

Přerovskem se silná bouřka prohnala hned v sobotu ráno. Hasiči tam museli vyjet k několika událostem, které se vztahovaly ke spadlým stromům. Například v Žeravicích v chatové oblasti spadl strom na chatku a přetrhal dráty elektrického vedení. Energetické závody zajistili vypnutí proudu a hasiči strom, který spadl na jednu z chatek, pořezali. Strom chatu asi z jedné třetiny poškodil, při události nebyl nikdo zraněn,“ uvedla na webu Požáry.cz mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

V Kadani překazila bouřka festival

Kolem druhé hodiny odpolední pak překazila průtrž mračen s bouřkou a krupobitím festival Vysmáté léto v Kadani. Kroupy velikosti cherry rajčat padaly dobrých dvacet minut. Tisíce lidí, kteří ve městě sledovali program, se rozutekly, stánky během chvíle osiřely. „Bylo okamžitě po produkci. Město se vylidnilo, návštěvníci se ukrývali, kde se dalo, zalézali i pod pódia,“ popsala svědkyně.

Po druhé hodině zasáhla silná bouřka i oblast Českolipska a Liberecka. Na většině míst spadlo během hodiny až 30 milimetrů srážek. Extrémní srážky hlásí stanice Povodí Labe na Harcovském potoce, kde během čtyř hodin napršelo bezmála 53 milimetrů, na Černé Nise v Rudolfově přes 47 milimetrů.

V České Lípě bylo dneska veselo :)

Zveřejnil(a) MatchaTea dne 25. červen 2016

„V 17:10 nás požádali ze skautského tábora o pomoc při odvozu devíti promočených dětí z tábora v údolí Zábrdka u Hlavice,“ řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. V Jezové na Českolipsku čerpali vodu z budovy pošty.

Popadené stromy zastavily dopravu na trati z Bakova nad Jizerou

Popadané stromy zastavily po čtvrté hodině odpoledne dopravu na trati z Bakova nad Jizerou přes Bělou pod Bezdězem a Bezděz do Oken, kde vlak najel do spadlého stromu, zraněn ale nikdo nebyl. Další strom zablokoval trať mezi Karlovem pod Ještědem a Křižany. „Vlak tam naštěstí stihl zastavit,“ dodala Štrauchová.

Popadané stromy ale zablokovaly i řadu silnic. „Třeba na silnici z Doks na Oboru na Českolipsku se museli hasiči popadanými stromy doslova prořezat,“ poznamenala mluvčí hasičů. V Dolní Libchavě podle ní spadl zlomený strom na zaparkovaný automobil, nikdo v něm ale nebyl. V Hrádku nad Nisou strhl spadlý strom kabel veřejného osvětlení. Popadané stromy odklízeli hasiči i v Liberci, Doksech, Osečné, Kryštofově Údolí, Zákupech či v Janově Dole. Vyjížděli také ke dvěma požárům trafostanic.

Krupobití zasáhlo i Prahu a Vysočinu 

Krupobití už zasáhlo i Prahu. Kostky ledu padající z nebe byly tak veliké, že mohly turistům i kolemjdoucím způsobit dokonce újmu na zdraví. „Mysleli jsme si, že to bude jen letní bouřka se sprchnutím, a najednou vidím letět kostku ledu velkou skoro jak pingpongový míček," popisovala turistka Hanah, která přijela do Prahy na výlet s celou rodinou.  

Po páté hodině zasáhly bouřky i Vysočinu. Provázejí je kroupy velikosti až tři centimetry, přívalové deště a nárazový vítr. Podle ČHMU postupují z Rakouska do této oblasti další bouřky. „V Jihočeském kraji a na rozhraní Kraje Vysočina se obnovují jednotlivá jádra bouřek, která jsou téměř bez pohybu a jsou v linii od okresu Český Krumlov, přes okres České Budějovice, Tábor, Jindřichův Hradec a okres Pelhřimov,“ upřesnil ČHMÚ.  

Místy může napršet i 50 milimetrů srážek   

Podle výstrahy se bouřky budou vytvářet od západu, odpoledne v Čechách, k večeru na Moravě. Místy může v krátké době napršet 50 milimetrů srážek. Podle meteorologů lze očekávat rychlé rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst, sklepů a podemletí komunikací.  

Nejsilnější nárazy větru mohou dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině. Lidé by si proto měli dávat pozor na nebezpečí úrazu pádem ulomených větví a dalších předmětů. Měli by být ostražití před zásahem blesku, uvedli meteorologové.   

Kde jsou v Česku bouřky a déšť? Podívejte se na meteoradar. 

Ještě před příchodem bouřek na území České republiky padaly teplotní rekordy. Překonány byly na více než polovině stanic, které sledují počasí déle než 30 let. Nejtepleji bylo v Ostravě-Porubě, kde meteorologové naměřili 36,2 stupně Celsia. Meteorologové už dříve varovali před přehřátím a dehydratací organismu. Lidé by měli omezit tělesnou aktivitu a pobyt na přímém slunci.   

Kroupy zasáhly už Šumavu, Kadaň i Prahu:  

Fotogalerie
18 fotografií