Varování meteorologů platí téměř do všechny kraje v Česku. Na silné bouřky se měli připravit v Jihomoravském, Jihočeském, Královéhradeckém, Libereckém, Moravskoslezském, Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském, Středočeském, Zlínském a Ústeckém kraji, přijdou ale i na Vysočinu a do Prahy.

Blíží se k vám bouřkové mraky? Sledujte počasí na meteoradaru ZDE

„Během soboty postoupí do Česka studená fronta, na které se mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě do 30 mm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti do 70 km/h,“ sdělila Blesk.cz Dagmar Honsová.

Kromě toho Čechy ohrozily i vysoké teploty, ty v sobotu šplhaly až ke 34 stupňům Celsia.

První bouřky pokácely stromy

Bouřka a přívalové deště za sebou zanechaly v Libereckém kraji popadané stromy a místy ucpanou kanalizaci. Hasiči vyjížděli hlavně na Liberecku. V kraji spadlo až 25 milimetrů srážek. Hlášeno měli přes 200 případů.

Takhle to v sobotu vypadalo v Liberci:

Popadané stromy a větve zkomplikovaly dopravu. Na silnici 270 u obce Doksy na Českolipsku spadlý strom zablokoval část vozovky. Vlaky mají zpoždění kvůli odklízení větví z trati Hodkovice nad Mohelkou - Rychnov u Jablonce nad Nisou.

Bouřka se valila i na Jablonec nad Nisou:

V Jeronýmově ulici v Liberci se před 14:00 zranil jeden z účastníků běhu Run in Colors. Policie původně informovala, že byl zasažen bleskem. "Muž byl zraněn elektrickým proudem při vytahování šňůry ze zásuvky. Jeho stav je stabilizovaný," řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Zraněnému je 25 let. "Muž byl zmaten a uváděl, že byl asi zasažen bleskem nebo proudem. V té době zrovna v místě, kde se pohyboval, blesk udeřil," řekla liberecká policejní mluvčí Vladimíra Štrýtová.

Ochladí se o 10 stupňů

V neděli už tropy nečekejte, teploty spadnou o víc než deset stupňů. Teploměr podle předpovědi neukáže víc než dvaadvacítku. Bude polojasno a místy i zaprší. V pondělí se počasí „vybere“. Slunce se prodere skrz mraky a bude příjemných 25 stupňů.

Co dokážou bouřky? Podívejte se, co napáchaly v Česku během posledních měsíců:

Fotogalerie
43 fotografií