„Před studenou frontou, která bude v úterý postupovat přes střední Evropu k východu, k nám přechodně pronikne teplý vzduch od jihozápadu. Za studenou frontou k nám bude proudit od severozápadu chladný vzduch, ve kterém se do střední Evropy přechodně rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu,“ vzkazují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Upozorňují, že Česko opět mohou čekat bouřky.

Přízemní mrazíky a v horách i pod minusem

Česko si přitom v noci na pondělí zažilo i jiný extrém. Hned na šesti místech republiky dnes v noci mrzlo. Nejnižší teplotu v pěti centimetrech nad zemí naměřili meteorologové na Luční boudě v Krkonoších, kde rtuť teploměru klesla na minus 3,3 stupně Celsia. O pouhou jednu desetinu stupně tepleji bylo na Jizerce v Jizerských horách.

Noc ale byla neobvykle chladná i na řadě dalších míst tuzemska. „Mezi nejstudenější oblasti patřil sever a západ Čech, kde se nejnižší teploty místy pohybovaly kolem pěti stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

V Krkonoších v noci kromě Luční boudy mrzlo i na Labské boudě, kde bylo minus 1,1 stupně Celsia. O pouhé dvě desetiny stupně teplejší vzduch naměřili v Krásném Údolí na Karlovarsku a půl stupně pod bodem mrazu bylo v Horním Adršpachu na Náchodsku.

Posledním místem, kde dnes v noci meteorologové zaznamenali mrazíky, byla Smědava v Jizerských horách, kde bylo u země 0,1 stupně Celsia. O poměrně chladné ráno se zasloužil přísun chladnějšího a suššího vzduchu spolu s uklidněním větru. 

Nová teplotní minima pro 4. červenec má po dnešní noci deset ze 145 stanic, které měří teplotu 30 a více let. Například v Liberci dnes naměřili ve dvou metrech nad zemí 5,5 stupně Celsia, což bylo o půl stupně méně než v dosud rekordním roce 1965. Ze stejného roku pocházela i dosavadní rekordní hodnota 5,6 stupně pro Cheb, kde dnes v noci bylo o tři desetiny stupně chladněji.

Předpověď na úterý 5. 7.

Skoro jasno až polojasno, k ránu ojediněle mlhy. Během dne od západu přibývání oblačnosti a postupně místy přeháňky nebo i bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na jihovýchodě až 29 °C, v 1000 m na horách kolem 20 °C. Zpočátku slabý proměnlivý, postupně mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, se bude později měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na středu 6. 7.

Proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, zejména na severu území. K večeru ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na jihovýchodě území až 24 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, přes den místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout.

Předpověď na čtvrtek 7. 7.

Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude postupně slábnout.

Fotogalerie
5 fotografií