Nevstupovat do křovin, vysoké trávy na okrajích lesů a řek a každý večer se pořádně prohlédnout... Takové jsou základní rady pro první červencový týden. Aktivita klíšťat bude až do neděle na stupni č. 8, v úterý 5. července dokonce ještě o stupeň vyšší.

Paraziti jsou v těchto dnech nejpřipravenější na to, aby zaútočili a napadli hostitele, čím více promořenější je oblast, ve které se klíště na člověka přisaje, tím se logicky zvyšuje i riziko nákazy. Podle webu Klíště.cz je pro nákazu boreliózou nejhorší okres Louny, Kutná hora, Jičín, Přerov a Uherské Hradiště. Encefalitida má zamořených krajů mnohem více, zkontrolujte ten svůj na následující mapě:

Nejzamořenější regiony klíšťovou encefalitidou podle webu Klíště.cz
Autor: www.kliste.cz

Loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou v Česku 355 lidí, letos mají hygienici nahlášeno k 10. červnu 47 případů. Virem klíšťové encefalitidy se člověk může nakazit nejen po přisátí infikovaného klíštěte, ale i konzumací syrového mléka a nepasterizovaných výrobků z  tohoto mléka od virem nakaženého zvířete. Jako letos na začátku léta na Slovensku.

Bylo zaregistrováno 32 osob, u nichž se potvrdila nákaza klíšťovou encefalitidou po konzumaci ovčích sýrů. Většina nemocných byla hospitalizována,“ uvedla Jana Košťálová ze Státního zdravotního ústavu. V Česku se encefalitidou nakazilo z potravin za celý rok 2015 pět lidí.

 Jaké bude počasí? Podívejte se na METEORADAR ZDE >>