Nejvyšší teploty se ve čtvrtek vyšplhají až na 24 °C. Na území Čech i Moravy bude převážně slunečno s mírnou oblačností, srážky ale dnes nehrozí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude od jihozápadu proudit teplý vzduch, ze západní Evropy bude postupovat slábnoucí studená fronta.

Povane mírný severozápadní vítr rychlostí 2 až 5 metrů za sekundu. Přes střední Evropu bude postupovat k východu oblast vyššího tlaku vzduchu. Ta by měla postupně klesat.

Splavnost řek – Vltava, Otava i Lužice

Dobře splavná je pod Vyšším Brodem Vltava, na horním toku je na hranici. Sjízdnost je lepší si předem ověřit při registraci u šumavského národního parku. Otava je stále dobře sjízdná ze Sušice. Také na Lužnici se vodáci mohou vydat, podle Jančara ale raději na Novou řeku a Nežárku, na Staré řece je vody méně.

Sázava je zatím splavná mezi Ledčí nad Sázavou a Týncem nad Sázavou, dolní peřejnatý tok pod Krhanicemi ale nabídne mnoho kamenů a málo vody, upozornil Jančar. Sjízdná je stále i Berounka, i když voda v ní také klesla. Je jí dostatek mezi Plzní a Prahou. Její přítoky jsou splavné na hranici, Radbuza raději až ze Staňkova, Úhlava pak z Přeštic a Mže od Hracholuské přehrady.

Na Ohři je lépe splavný úsek od Chebu do Karlových Varů. „Pod nimi má řeka přece malinko větší spád, a tak zde bude více kamenitých mělčin. Pod Žatcem je pak řeka splavná bez problémů, ovšem na tento úsek vodáci příliš nejezdí,“ uvedl Jančar.

Na severu voda také vysychá, Labe je splavné raději až od Jaroměře a Jizera od Malé Skály. Průtoky se ale obě řeky podle Jančara pohybují kolem vodáckého minima. Na hranici sjízdnosti je i Ploučnice a Bílina. S odřeným kýlem jsou splavné Orlice.

Ani moravské řeky na tom nejsou lépe, voda je jen na dolních tocích, Dyje je splavná od Znojma.

Fotogalerie
6 fotografií