Deštivé počasí můžeme podle meteorologů očekávat až do konce pracovního týdne. Teploty se navíc budou pohybovat jen kolem 20 °C. Oteplení přijde až s víkendem.

„Tlaková níže, která se vytvoří nad Moravou, postoupí nad Polsko a kolem ní k nám bude od severozápadu proudit chladný a vlhký vzduch,“ uvedli meteorologové. Déšť by se měl objevovat večer od jihozápadu, na severu Čech ještě ve čtvrtek dopoledne. Zejména na horách na severu a severozápadě budou úhrny přes 35 milimetrů za 12 hodin.

Kvůli předpokládaným srážkám budou kolísat hladiny řek. „Na tocích, které odvodňují Český les, Šumavu a Novohradské hory a kde je po předchozích srážkách vyšší nasycenost území, nelze vyloučit ojedinělé překročení nižších stupňů povodňové aktivity při srážkách nad 40 milimetrů za šest až 12 hodin,“ uvedl ČHMÚ. Na ostatních tocích, zejména v povodí Jizery, se mohou povodňové stupně objevit při úhrnech 60 až 80 milimetrů.

Ve vydatných srážkách by měli řidiči snížit rychlost a při silném průtoku vody přes komunikace do ní nevjíždět. Hrozí podemletí krajnic a mostů.

Vydatně pršelo už na Třebíčsku, Znojemsku nebo v Bruntále

Intenzivní déšť v úterý večer postihl Třebíčsko, Znojemsko, Blanensko a okresy Opava a Bruntál. Během tří hodin tam lokálně spadlo 35 milimetrů srážek, ale například v Rýmařově na Bruntálsku naměřili meteorologové 44 milimetrů. 

I ve středu se podle meteorologů mohou místy objevit přeháňky nebo občasný déšť. Nevylučují ani ojediněle bouřky. Večer pak budou od jihozápadu srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, v 1000 metrech na horách kolem 14 °C, v Beskydech kolem 17 °C.

Čtvrtek ve znamení převážně zatažené oblohy s deštěm nebo přeháňkami. Místy mohou být i vydatné srážky. Od večera by ale opět měly srážky ubývat. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na východě až 20 °C. 

Oteplení s sebou přinese až víkend 

Ani s koncem pracovního týdne se situace nezlepší. V pátek má být na většině území oblačno a během dne se místy objeví přeháňky. K večeru od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. 

Sobota už bude ale ve znamení polojasné oblohy s ojedinělým slabým deštěm. Ráno se ale mohou tvořit mlhy. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Vát bude mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s a bude slábnout. 

I v neděli bude většinou polojasno, jen na severu a severozápadě mohou být místy, jinde jen ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C.

 

Fotogalerie
13 fotografií