Bouřky a přívalové deště budou pokračovat a zasáhnou celou republiku. Po zpočátku v Čechách zataženém a na Moravě místy i slunečném počasí se odpoledne ze západu přihnala studená fronta, která spustila deště i hromobití.

KUDY PROCHÁZEJÍ BOUŘKY A LIJÁKY? SLEDUJTE METEORADAR – ZDE

„Postupně bude na celém území vývoj kupovité oblačnosti a místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné s přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů,“ varují meteorologové.

Meteoroložka: Bouřek se nezbavíme

Že bouřkové počasí bude pokračovat, potvrzuje i meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. „Během zítřejšího dne budou bouřky na Moravě a ve Slezsku, v ranních a dopoledních hodinách. To bude pozůstatek studené fronty, která nás teď akorát začíná ovlivňovat,“ upozorňuje.

„Studenou frontu ale máme stále ještě před sebou. V pátek a sobotu se budou vytvářet ojedinělé bouřky, hlavně v horských oblastech. V neděli pozor, silné bouřky opět udeří na většině území Česka, takže bouřek se rozhodně nezbavíme. V přístím týdnu pak přijde výrazné ochlazení,“ dodává pro Blesk.cz Honsová.

Přívalové deště, sesuvy půdy. A zavřená silnice u Prahy

S bouřkami a průtržemi přibylo opět starostí hasičům. Následky bouřky likvidují mj. na Litoměřicku, které zasáhla prudce deštivá změna v počasí dnes odpoledne. A došlo na obvyklý obrázek z řady míst Česka - popadané větve a stromy na silnice, ucpané odtoky kanálů po přívalových deštích.

Problémy mají i řidiči. „V 16:01 vytáhla jednotka HZS ÚK ze stanice Roudnice nad Labem osobní auto z kaluže v podjezdu u areálu Agrostroj v Roudnici nad Labem. V 16:33 čerpala jednotka HZS ÚK ze stanice Roudnice nad Labem vodu ze zatopené garáže v Libotenicích,“ referují hasiči z Ústeckého kraje.

Kvůli sesuvu půdy a kamenů po bouřce nechali středočeští hasiči rovnou uzavřít ve středu odpoledne frekventovanou silnici 102 mezi Štěchovicemi a Davlí u Prahy. Neprůjezdná byla zhruba od třetí do sedmé hodiny odpolední, následky sesuvu musel odstranit bagr.

Hasiči přitom upozorňují, že by řidiči měli být i nadále opatrní, neboť je na vozovce místy bahno, štěrk, voda a může tak nadále klouzat.

Češi moknou i na sociálních sítích, podívejte se:

#thunderstorm#bourka #storm #flash#rain#praha

Fotka zveřejněná uživatelem seeonyou (@seeonyou),Čec 27, 2016 v 2:13 PDT

#prastenypocasi #storm #hail #itrains #bourka #kroupy #karlovyvary #karlsbad #cz #czech #weather

Fotka zveřejněná uživatelem 🚘❤🔝👑 (@_arkettka_),Čec 27, 2016 v 2:43 PDT

#krasne #pocasi #na #kolo #ironie #dest #cykloturistika #cyklo #bourka #mokro #zajimavyden

Fotka zveřejněná uživatelem Nikymou (@niky.moulisova),Čec 27, 2016 v 6:04 PDT

Raining #summer #rain #outdoor #colors #pink #green #grey #dest #barvy #prsi #leto #sumava #kostel #destnik #umbrella

Fotka zveřejněná uživatelem Barbora R. (@bararossa),Čec 27, 2016 v 3:24 PDT

Ani deštivé a bouřlivé letní počasí však některým uživatelům sociálních sítí náladu nezkazilo. „To byste nevěřili, kolik lidí v tomhle počasí chytá pokémony,“ napsal jeden z takových na Twitteru v narážce na fenomén poslední doby Pokemon GO.

„Horké letní počasí je jako komunismus. Teoreticky je to super, ale prakticky je to katastrofa,“ dodala další.


Pořádná bouřka se v úterý prohnala i nad Prahou, podívejte se na škody:

Fotogalerie
23 fotografií