Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rostou jako houby po dešti! Na Jablonecku našli raritní vatovec, měřil 150 cm

/
  • Počasí svědčí houbám! Vyražte do lesa a možná najdete opravdové rarity, stejně jako naši čtenáři.
    28. července 2016 ● 06:30

    Letošní prázdninové počasí přeje  houbařům! Horko a občasné letní přepršky houbám svědčí, takže jestli vyrazíte s košíčkem do lesa, určitě neprohloupíte a domů zaručeně přinesete pořádnou houbovou nadílku.

  • 1.

    Rarita ze Lhotky na Jablonecku

    Do lesa vyrazil i Jaroslav Kochánek ze Lhotky na Jablonecku, který si domů přinesl opravdovou raritu! V lese narazil na 150centimetrový vatovec. „Co do velikosti jde o unikátní nález,“ řekl deníku Aha! mykolog Petr Hampl, podle kterého je vatovec dobrá, jedlá houba, kterou můžete přidat do bílých omáček. Ovšem udělat z něj můžete dokonce i řízky v těstíčku postrouhané sýrem. „Vatovec lze dobře sušit, rozemletý na prášek pak nahrazuje jíšku, dobře totiž zahušťuje omáčky a zálivky na maso. V uzavřených sklenicích vydrží prášek rok i více,“ dodal mykolog.

     

    VELKÁ GALERIE LETOŠNÍCH ÚLOVKŮ ZDE>>

    Jaroslav Kochánek s vatovcem, který je podle mykologů, co se velikosti týká, unikátní.
    Autor: čtenáři Blesku

  • 2.

    Mořská hvězda? Ne, houba z Frýdecko-Místecka!

    Na první pohled byste řekli, že si tuhle hvězdici někdo přivezl od moře, jenže ve skutečnosti se jedná o vzácnou houbu! Podivnou houbu, která se jmenuje Květnavec Archerův našla Marie Ludvová z Ostravy a to pod hradem Hukvaldy na Frýdecko-Místecku. Houbu však nesebrala a udělala dobře! Tahle houbička sice krásně vypadá, ale strašně páchne. „Byla celkem osamělá, opodál byly další dvě houby, ale již zvadlé,“ napsala deníku Aha! houbařka Marie. Přesto, že se jedná o vzácný úkaz, houbu klidně sebrat můžete, ale nepochutnáte si. Květnanec je jedlý pouze v podobě vajíčka, než se rozvine. „Vajíčko nakrájíme a obalíme v trojobalu, chutná to pak jako telecí. Když houba vyroste do podoby hvězdice, hrozně smrdí,“ řekl deníku Aha! mykolog Jiří Baier.

     

    VELKÁ GALERIE LETOŠNÍCH ÚLOVKŮ ZDE>>

    Květnatec Archerův roste v Česku od května do listopadu.
    Autor: čtenáři Blesku

  • 3.

    Z třešně nemusíte sklízet jen ovoce! Na kmenu vyrostl sírovec

    Další raritu našel mykolog v Roudnici nad Labem. Dalibor Marounek objevil na třešni sírovec žlutooranžový. Dřevokazná houba se perfektní hodí na řízky. „Sírovec je výborná houba. Musí být ale mladá. Poznáte to tak, že je měkká, nůž do ní zajede jako do másla“ řekl deníku Aha! mykolog. Řízky ze sírovce prý chutnají jako kuřecí. Před smažením v trojobalu je ale potřeba je uvařit. Avšak sírovec je výborný i na smetaně. Naši předci ho v době neúrody sušili a z rozdrcených hub pekli chleba.

     

    VELKÁ GALERIE LETOŠNÍCH ÚLOVKŮ ZDE>>

    Sírovec chutná trochu jako kuřecí maso.
    Autor: čtenáři Blesku

  • 4.

    Obrovskou bedlu našli u Mnichova Hradiště

    Malí houbaři Dominik (8) a Marek (6) pocházející z Prahy vyrazili k Mnichovu Hradišti. Se svou maminkou vyrazili na výlet a z něj si přinesli obrovskou bedlu!

     

    VELKÁ GALERIE LETOŠNÍCH ÚLOVKŮ ZDE>>

     
    Dominik (8) a Robin (6) z Prahy se pochlubili bedlami, které našli na výletě s mámou u Mnichova Hradiště.
    Autor: čtenáři Blesku

  • 5.

    Kupa babek u Náměště na Hané!

    Do lesa vyrazil reportér Aha! Pavel Ryšlink a přinesl si pořádnou hromadu hub! V lese sice narazil spíš na babky, ale nechyběly ani klouzky a smrkoví hříbci. Nasbírat tolik hub však vyžadovalo hodně úsilí, jelikož hodně babek bylo červivých a to i přesto, že se jednalo o mladé houby. „Je to tím, že je les poměrně suchý. Chtělo by to vodu,“ řekl deníku Aha tamní myslivec.  Houby byly také malé, perfektní pro nakládání do octa, kde také většina úlovku skončila.

    VELKÁ GALERIE LETOŠNÍCH ÚLOVKŮ ZDE>>

     

    Pavel Ryšlink vyrazil letos poprvé na houby a vrátil se s hromadou babek.
    Autor: čtenáři Blesku

    Fotogalerie
    9 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy