Jen za 90 minut mají hasiči na kontě 15 případů z okolí Třeboně, mezi nimi i evakuaci lidí z vlaku u obce Majdalena. Podle meteorologů během silných přívalových dešťů spadlo na Třeboňsku za hodinu místy kolem 50 litrů vody na metr čtvereční. Nejhorší situace je v obci Příbraz, kde jsou vytopené tři sklepy. 

„Přímo v obci máme čtyři zásahy a tři vytopené domy. Na místě zasahují tři jednotky hasičů. Jedná se o vytopené sklepy. Nikdo není ohrožen na životě,“ uvedl operační důstojník jihočeských hasičů. Ti musí kvůli povodním zasahovat i v sousední Stráži nad Nežárkou. 

Sledujte na radaru, kde právě teď bouřky jsou a jak se pohybují.

Vlaky mezi Třeboní a Majdalenou nejezdí   

Hasiči také evakuovali 51 lidí z vlaku, který jel z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic a narazil do stromu u obce Majdalena. Vlaky mezi Třeboní a Majdalenou kvůli spadlému stromu podle webu Českých drah nejezdí. Pro cestující je zde zřízena náhradní autobusová doprava. 

Bouřky přidělali hasičům práci za poslední hodinu a půl zejména na Jindřichohradecku v okolí Třeboně. Od rána ale evidují dalších 18 případů ve zbytku Jihočeského kraje, na Písecku a Táborsku. Většinou odstraňovali padlé stromy. Podle mluvčí jihočeské záchranné služby Petry Kafkové v souvislosti s bouřkami nebyl nikdo zraněn.

Ve Zlínském kraji hasiči řeší přes 70 událostí

Bouřky začaly trápit Zlínský kraj region zhruba od pů čtvrté odpoledne. „Do této chvíle máme evidováno 75 událostí v různých fázích řešení. V pohotovosti je vše. V tuto chvíli nejvíce zasahujeme ve Zlíně a nejbližším okolí, část událostí je také na Kroměřížsku a Vsetínsku,“ uvedl k šesté hodině mluvčí hasičů Libor Netopil. 

Hasiči lidem pomáhají především s čerpáním vody a odstraňováním popadaných stromů v souvislosti s větrem. Ve Zdounkách na Kroměřížsku například řešili strženou střechu rodinného domu, zatopené sklepy zase potrápily například obyvatele domů na třídě Tomáše Bati ve Zlíně. Zaplaven byl také podjezd směrem na Fryšták, kde uvízlo osobní auto. 

Situaci komplikovalo i to, že vypadla na nějakou dobu mobilní síť. Hasiči jsou nyní v terénu a události postupně řeší, doplnil Netopil. Podobná situace je i v sousedním Olomouckém kraji.

Bouřka řádila i ve městě Zvole v Olomouckém kraji. Přinesla s sebou i kroupy.
Autor: Martin Opravil- Facebook.com

Perný podvečer mají i hasiči v Moravskoslezském kraji 

Moravskoslezští hasiči vyjížděli odpoledne a podvečer k pěti desítkám událostí souvisejících se silným deštěm a větrem. Jde hlavně o popadané stromy či čerpání vody. Nejvíce výjezdů měli hasiči na Novojičínsku a také v Ostravě a okolí. 

„Jde o likvidaci popadaných stromů, mimo jiné na elektrické dráty a garáž a tradičně na silnice, o čerpání vody na několika místech a v Kujavách (okres Nový Jičín) řeší profesionální hasiči stabilizaci rodinného domku po utržení střechy,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.  

Například v Odrách na Novojičínsku spadl strom na střechu garáže. Hasiči tam řešili také výpadek elektrické energie v místní nemocnici. „Ve Vratimově (okres Ostrava-město) hasiči odřezávali strom, který spadl na elektrické dráty vysokého napětí a začal hořet,“ upřesnil Kůdela.

Výstraha před bouřkami platí skoro pro celou republiku  

Před velmi silnými bouřkami meteorologové varují v Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině až do nedělní 21. hodiny.  

V Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji je výstraha před velmi silnými bouřkami až do pondělní 3. hodiny ranní. 

V Praze, Středočeském, Plzeňském a Libereckém kraji měly být silné bouřky do nedělní 18. hodiny. Pouze Ústecký a Karlovarský kraj je bez výstrahy. 

Co říkají a radí odborníci?  

  • V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací.
  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby a podobně.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • S ohledem na vysoké teploty na východě území omezit tělesnou zátěž, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům.  

Fotogalerie
21 fotografií