„Hasiči ani všechny nahlášené události nestíhali. Některé si tak vyřešili majitelé nebo události samy odezněly,“ řekl Žemlička. Podle něj některé zásahy stále pokračují, četnost nově nahlášených se s ústupem deště snížila. „Srážky už jsou jen lokální, počet zásahů už není tak vysoký,“ uvedl Žemlička. Hasiči kromě čerpání vody ze sklepů a silnic odstraňovali i spadlé stromy.

Více než polovina zásahů byla evidována na Zlínsku, asi po dvou desítkách na Vsetínsku a Kroměřížsku, k jednotlivým událostem vyjeli hasiči i na Uherskohradišťsko. V obci Lhota u Vsetína se ucpalo koryto potoku pod mostkem. Voda se začala vylévat na komunikaci a ohrožovala areál blízkého dětského tábora, který nakonec nemusel být evakuován. 

Podobně perná byla noc také pro hasiče v Brně, kde zasahovali u zhruba padesáti případů. Čerpali vodu ze sklepa.

Vytrvalý déšť zeslábl

Od nedělního odpoledne na našem území zaznamenáváme vysoké srážkové úhrny, na řadě míst s bouřkami s extrémními úhrny srážek. Nejvyšší srážky spadly na Zlínsku. Nejvíce napršelo ve Fryštáku a ve Staré Huti. Celkově tak na Fryštáku byl zaznamenán úhrn 106 mm, ve Staré Huti 86 mm, v Přerově 78 mm a ve Vsetíně 72 mm srážek.

V důsledku prudkých dešťů došlo k náhlým vzestupům hladin řek. Na přítocích do vodního díla Fryšták byl krátkodobě dosažen třetí stupeň povodňové aktivity, stejného stupně bylo dosaženo kolem půlnoci také na přítoku do nádrže Bystřička. Na druhý stupeň povodňové aktivity vystoupal krátce Hutiský potok v profilu Solanec, druhý stupeň povodňové aktivity dosahuje Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí a na přítoku do nádrže Karolinka.



Srážková činnost se postupně přesunula na Slovensko a do povodí Odry a slábne. Na tocích, kde byly dosaženy vyšší stupně povodňové aktivity, průtoky převážně klesají. Vodní toky v horních částech povodí jsou již po kulminaci a postupně klesají. Vlivem dotoku dochází k nárůstům průtoků v nižších úsecích vodních toků. Během noci byl krátkodobě překročen třetí stupeň povodňové aktivity na přítoku do Bystřičky.

Vodní nádrže transformují zvýšené odtoky. Přítoky do nádrží postupně klesají. Vzhledem k prudkým nárůstům přítoků byly zvýšeny odtoky z nádrží Fryšták a Bystřička. VD Slušovice bylo ponecháno na minimálním odtoku kvůli prudkému zvýšení hladin na přítocích Dřevnice. Nádrže mají stále dostatečné retenční prostory. Na ostatní nádržích nebyly provedeny významné manipulace.

Oteplování a pokles oblačnosti

Podle předpovědi by se během pondělí neměly již vyskytovat významné srážky. Situace se bude postupně uklidňovat. Vlivem dotoku budou stoupat průtoky v nižších úsecích vodních toků s možností dosažení povodňové aktivity. 

Na Zlínsku se očekává oblačno, přechodně až polojasno. Ojediněle se objeví přeháňky, četnější by měly být na Valašsku. Nejvyšší odpolední teploty by měly dosáhnout ke 23 stupňům Celsia. V úterý už by mělo být jasno až polojasno a odpoledne teplota stoupne na 24 stupňů. Ve středu se podle předpovědi ještě o tři stupně oteplí. 

Další podrobnosti o počasí sledujte na RADARU

Fotogalerie
19 fotografií