„Od včerejšího večera do dnešního rána hasiči čerpali vodu ze sklepů rodinných domů, bytových domů, provozoven, čistili koryta potoků i propustky a odstraňovali následky přívalových dešťů,“ uvedl mluvčí hasičů Zlínského kraje Roman Žemlička.

Přívalový déšť měl takovou intenzitu, že kanalizace nebyla schopna naráz odvést vodu ze silnice. V obci Horní Lideč pod železničním nadjezdem tak vzniklo menší jezero, ve kterém uvízlo osobní vozidlo. To se podařilo z vodního živlu vyprostit ještě před příjezdem hasičů,“ pokračuje Žemlička.

V Brumově-Bylnici potok v noci odnesl osobní automobil. Zlínská policejní mluvčí Lucie Javoříková dnes ČTK řekla, že auto přejíždělo brod a silný proud ho strhnul. Osmapadesátiletému místnímu řidiči se podařilo z auta dostat, voda jej však také unášela a nedokázal se dostat na břeh. "Naštěstí byla poblíž policejní hlídka, která jej s pomocí dobrovolného hasiče vytáhla," uvedla mluvčí. Muž nebyl zraněný, jen v šoku, na místě jej ošetřili záchranáři. Automobil Škoda Octavia našli policisté dnes v 11:00 dva kilometry od místa, byl zaklíněný mezi stromy v řece Vláře. Kvůli silnému proudu jej policisté nebudou vytahovat dnes, ale až v neděli dopoledne.

Český hydrometeorologický ústav vydal pro Zlínský kraj výstrahu před povodněmi. Hladina Brumovky však začala brzy klesat. Na Brumovce již v 03:00 neplatil ani první povodňový stupeň. V 08:00 byla hladina ve výšce 57 centimetrů, běžně je v toku přes 20 centimetrů vody.

Hasiči řešili také sesuv půdy a zasypání železničního přejezdu mezi Bylnicí a Štítnou nad Vláří na Zlínsku. „Hasiči měli k dispozici malý nakladač, a proto si vyžádali pomoc bagru od blízké zemědělské firmy,“ řekl Žemlička. Po dobu odstraňování zeminy policie řídila dopravu kyvadlově jedním pruhem. Doprava na železnici byla zastavena.

Do sklepů se voda dostala v obcích Horní Lideč, Poteč, Střelná i ve městech Brumov-Bylnice a Valašské Klobouky. „Ucpáním průtočného průřezu propustků nebo mostů došlo v obci Sidonie, Valašské Příkazy, Poteč a Nedašov k vylití potoků z jejich koryt a následně k zaplavení silnic nebo sklepů domů,“ řekl Žemlička, podle kterého zasahovalo kvůli dešti 28 jednotek hasičů u 17 událostí.

„Ve skutečnosti ale hasiči pomáhali i v dalších nehlášených případech, které objevili při přejíždění mezi hlášenými událostmi,“ řekl mluvčí. Přívalové deště zaplavily sklepy ve Zlínském kraji také v noci z neděle na pondělí. Hasiči řešili i spadlé stromy či poškozené střechy, zasahovali u stovky případů.

Fotogalerie
6 fotografií