Teplotní rekordy na západě Čech padly na šesti ze 16 stanic, které měří počasí alespoň 30 let. V Bolevci ale dnešní počasí na překonání dosavadního rekordu stanice nestačilo – nejteplejší 27. srpen stanice zaznamenala v roce 2001, kdy přístroje naměřily 32,1 stupně.

V Chebu dnes překonalo počasí dosavadní maximum 31,3 stupně z roku 1964. Nový rekord mají po dnešku také Kralovice na Plzeňsku, kde meteorologové naměřili 30,8 stupně, o dvě desetiny stupně víc, než byl dosavadní rekord z loňska. O jednu desetinu na 30,1 stupně Celsia se dnes zvedl 15 let starý rekord stanice v Konstantinových Lázních na Tachovsku.

Nové lokální rekordy mají po dnešku také stanice v Aši, Krásném Údolí a v Mariánských Lázních v Karlovarském kraji. Žádná z těchto stanic dnes nenaměřila tropické teploty nad 30 stupňů. V Mariánských Lázních dnes teplota vyšplhala na 29,6 stupně; počasí tak překonalo dosavadní rekord z roku 2001 o 1,8 stupně.

Dosud nejteplejší 27. srpen byl na západě Čech loni v Klatovech, kdy teplota dosáhla 33 stupňů, dnes se v Klatovech vyšplhala jen na 30,6 stupně. Podle Sulana zaznamenaly dnes všechny západočeské stanice s nadmořskou výškou pod 600 metrů tropický den s teplotou alespoň 30 stupňů.

Tropické teploty nad 30 stupňů budou na západě Čech panovat i v neděli, podle Sulana by v regionu mohlo být ještě o něco tepleji než dnes.

Fotogalerie
22 fotografií