O teplotních rekordech informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Rekordy padaly také v sobotu, v pondělí se ale už ochladí.

Nový rekord pro nedělní datum mají v Tuhani, kde se teplota vyšplhala na 33,6 stupně. V Praze-Libuši a také Průhonicích mají nové rekordy hodnotu shodně 33,5 stupně Celsia. V Příbrami to je 32,6 stupně, v Teplicích a Tušimicích 32,3 stupně a horská stanice na Měděnci má nové maximum 27,6 stupně Celsia.

„V noci na pondělí přijde do republiky studená fronta a také deště, takže v pondělí se ochladí. Vysoké teploty by se ale mohly ještě vrátit, a to pravděpodobně od čtvrtka,“ řekl Dvořák. Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ by měly být následující dva týdny teplotně nadprůměrné.

V Ústeckém kraji byly dnes překonány teplotní rekordy v Teplicích a Měděnci na Chomutovsku. Vyrovnaný byl v Tušimicích. V Libereckém kraji nebyla překonána maximální teplota na žádné stanici, která měří alespoň 30 let. Nejtepleji bylo na severu Čech v Žatci, 33,5 stupně Celsia. Řekl to Martin Novák z ústeckého pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

V Žatci k vyrovnání rekordu chyběla desetina stupně,“ uvedl Novák. Nad 33 stupňů se dnes dostala teplota i v Doksanech, kde bylo 33,4 stupně Celsia.

V Teplicích se dnes teploměr dostal až na 32,3 stupně Celsia, dosavadním maximem bylo 32,1 stupně z roku 1960. V Měděnci byl o osm desetin stupně překonaný rekord z roku 1992, dnes tam bylo 27,6 stupně Celsia. V Tušimicích se podařilo maximum z roku 1992 vyrovnat, což je 32,3 stupně Celsia.

Fotogalerie
16 fotografií