„Tropický týden, jako je tento, byl naposledy před 69 lety,“ řekla pro Blesk.cz Dagmar Honsová. V Česku je tepleji než třeba v Řecku. Za tropickými teplotami stojí teplý vzduch od jihu až jihovýchodu.

A za druhé jsme v rozsáhlé oblasti vysokého tlaku vzduchu, ve které se nevytváří žádná oblačnost a sluneční paprsky mají ještě relativně velkou sílu, takže ten vzduch dokážou při té bezoblačné obloze zahřát až na takovéhle vysoké hodnoty, byť jsou ty noci čím dál tím delší,“ vysvětlila Honsová.

„Kdybychom to ale srovnávali třeba s loňským létem, tak naposledy byl tropický den naměřen loni 17. září, zatímco letos to bude 15. září,“ dodala meteoroložka.

Zmatené vlaštovky, kvetoucí pampelišky

Stačí přitom déšť a třeba pampelišky by mohly začít letos kvést už podruhé. Vysoká teplota mate také vlaštovky, které už měly dávno odletět do teplých krajin.

Dlouhé léto ale podle ní může mít i negativní dopad na přírodu. „Bohužel je září spojené také s deficitem srážek, takže ta vegetace, která se vzpamatovala z toho obrovského sucha během loňského roku, se teď vrací do zemědělského sucha, které urychlí konec vegetace,“ popsala. Zatímco tak některé rostliny by vydržely rozkvetlé až do konce září, tento týden začínají kvůli suchu odkvétat a připravovat se na zimu.

„Druhá věc je, že potom by mohlo zapršet a mohla by přijít tzv. sekundární dormace. Třeba kaštany by znovu mohly kvést, nebo na konci září by mohly znovu rozkvést smetánky lékařské, což je ale taky špatně, protože ta rostlina se vyčerpá a nestačí se zase na jaře obnovit,“ řekla Honsová. „Bláznivé“ počasí podle ní nepoplete pouze rostliny, ale i zvířata.

Třeba vlaštovky, tak ty už na konci srpna měly odlétat do teplých krajin a teď jsou z toho zmatené, a když neodletí, tak je pak dožene zima,“ uzavřela.

Teploty ve středu by se měly vyšplhat až na 31 stupňů, bude jasno až polojasno. Podobné počasí očekávají meteorologové i ve čtvrtek, kdy začne tlaková výše postupně slábnout. V pátek pak přijde studená fronta a začne se zatahovat. Nejvyšší teploty budou mezi 21 až 25 stupni. O víkendu by mělo začít pršet.

Fotogalerie
9 fotografií