Vltava je sjízdná klasicky z Vyššího Brodu, průtok je sice minimální, ale pro splutí dostačující. Dobře splavná je i Otava od Sušice a obdobně Lužnice mezi Suchdolem nad Lužnicí a Táborem. „Pro zbytek úseku do Vltavy zbývá napršet devět centimetrů, což mohou vypouštěné rybníky rychle dodat,“ uvedl Jančar.

Na řekách to sviští

Bez problémů je také sjízdná Ohře od Chebu až po ústí u Litoměřic, díky dešti i přehradám protéká Karlovými Vary více než 15 metrů krychlových za sekundu, podle Jančara tedy příjemná voda i pro všechny peřeje.

Méně vody je ale na severu, Labe s Jizerou jsou splavné vždy až od středního toku a menší toky, jako je Ploučnice či Bílina, pak na středních, respektive dolních tocích. Z plzeňských řek jsou na tom dobře Mže, Radbuza i Úhlava. Podle Jančara jsou splavné dolní toky, i když někde narazí vodáci na mělčiny.

Východní Čechy jsou spíše bez vody s výjimkou spojené Orlice. Na Moravě je situace podobná. Splavné jsou jen dolní toky Svratky a Jihlavy tekoucí z Vysočiny. Morava je sjízdná od Moravičan, ale pod jezy jsou mělčiny. Bez vody je Bečva a na Odru se lze vydat až pod soutokem ostravských řek. Dyje má vodu od Znojma.

Z vodáckých akcí je na sobotu plánováno zamykání říčky Smědé v Předláncích nebo zamykání Mže pod přehradou Lučina směrem k Tachovu.

Teploty se vrátí ke dvacítce

Vodákům bude přát i počasí. V sobotu sice ještě zaprší, začne se ale pozvolna oteplovat. Neděle už bude prosluněná a teploty vyšplhají na 21 stupňů. Teplo vydrží i v příštím týdnu (třeba v pondělí bude až 23 °C), a to až do čtvrtka. Pak se podle výhledu meteorologů už asi definitivně budeme muset smířit s tím, že léto je pryč. Přijdou totiž podzimní plískanice, mlhy a chodníky zmizí pod záplavou listí.

Podzim barví Česko, podívejte se na snímky z dronu:

Fotogalerie
26 fotografií