Na základně Guantánamo je 5500 lidí, k nimž patří 61 osob uvězněných za terorismus. Mluvčí základny Julie Ann Ripleyová řekla, že byla vyhlášena povinná evakuace pro všechny, jejichž přítomnost není nezbytná, a také pro 700 příslušníků rodin vojáků. Zbývající se mají přesunout do připravených úkrytů.

Matthew je jeden z nejsilnějších atlantických hurikánů z minulých let. V jedné chvíli byl klasifikován nejvyšším, pátým stupněm, pak poněkud zeslábl, ale stále je na čtvrtém stupni. V sobotu se téměř zastavil, ale postupně se má začít přesouvat směrem k Jamajce. Počítalo se s tím, že dnes místního času (v pondělí SELČ) zasáhne východní část Jamajky, podle posledních propočtů se bude sunout víc na východ a může dosáhnout až na jihozápadní výběžek Haiti.

Hurikán zasáhne i turistické oblasti

Další den pak hurikán podle dosavadních předpokladů zřejmě zasáhne Kubu a v cestě má právě základnu Gauntánamo. Kubánský prezident Raúl Castro už odjel do města Santiago na východě ostrova, aby dohlédl na přípravy.

Jamajské úřady upozornily, že na Jamajce může bouře zasáhnout hlavní turistické oblasti včetně Montego Bay na severu ostrova. Premiér Andrew Holness vyzval občany, aby se připravili na nejhorší. „Dobrá příprava může omezit ztráty životů a škody na majetku,“ řekl.

Záchranářské a policejní týmy jsou na Jamajce v pohotovosti a po celém ostrově jsou k dispozici úkryty. Obyvatelé si dělají zásoby vody a potravin.

Podle předpovědí by při přechodu bouře mohlo na Jamajce a na Haiti napršet téměř 40 centimetrů vody. Haitské úřady počítají s tím, že se na moři vytvoří vysoké vlny, a zahájily dobrovolnou evakuaci z ostrůvků jižně od Haiti.

Matthew může zamířit i na Bahamy a do USA

Z Kuby může Matthew ještě postoupit nad Bahamy a východní pobřeží USA, ale s jakou silou, a zda vůbec těchto území dosáhne, se zatím nedá s přesností určit. Floridský guvernér Rick Scott vyzval občany, aby se na hurikán začali připravovat.

Co dokáží hurikány? Podívejte se:

Fotogalerie
38 fotografií