Obáváme se pomalého postupu hurikánu Matthew, který tak přinese na Haiti více deště. Země je přitom obzvláště náchylná k záplavám,“ prohlásil podle Reuters šéf haitského meteorologického střediska Ronald Semelfort. Ten přirovnal Matthewa k hurikánu Flora, který v roce 1963 zabil na ostrově tisíce lidí.

Haiti, které je nejchudší americkou zemí, se navíc vedle úderu živlu připravuje na opožděné prezidentské volby. Ty se budou konat v neděli.

Některé ulice v haitském městě Les Cayes jsou již nyní pod vodou, evakuace ale kvůli neochotě místních vázne. Asi 2000 lidí ze čtvrti La Savane odmítlo výzvu vlády k opuštění pobřežních oblastí. Ministerstvo vnitra proto nařídilo místním úřadům, aby v případě nezbytnosti přistoupily k nucené evakuaci. Evakuace obyvatel jsou v plném proudu také na Jamajce a na východě Kuby.

Matthew podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) po úterním přechodu nad východem Kuby zamíří severozápadním směrem, ve středu by tak mohl zasáhnout Bahamy. Poté se očekává jeho zeslábnutí, podle předpovědí si ale sílu hurikánu udrží nejméně do pátku. Meteorologové předpokládají, že od čtvrtka bude ovlivňovat východní pobřeží Floridy a následně i Georgie a Jižní Karolíny.

Fotogalerie
10 fotografií