Zima je tu! Na Slovensku už vločky zasypaly Konsky Grúň a Chopok. A sněhové srážky přijdou ve středu i do České republiky. Sněžit bude na horách, ale i v polohách nad 500 metrů. Připravit se také musíme na první přízemní mrazíky. Přes den se totiž teploty vyšplhají maximálně na 9 °C, na horách můžou zůstat jen u 5 až 1 °C.

Na horách na severu a severovýchodě republiky bude sněžit nebo pršet opravdu vydatně. Na hřebenech může podle ČHMÚ místy napadnout až 30 cm mokrého sněhu.

Zamíří sněhové mraky i k vám? Sledujte radar ZDE

Sněžit může i ve čtvrtek, a to hlavně na Moravě a ve Slezsku. Tam na sněhové vločky narazíte v polohách nad 800 metrů. Postupně budou ale od západu srážky slábnout a taky se oteplí. Přes den nás „rozpálí“ dokonce 12 °C.

Sněhové srážky budou Česko provázet nejméně do konce týdne a podle meteorologů se mohou objevit i v týdnu příštím, kdy teploty zase klesnou k nule.

Aktuálně Česko trápí silný vítr

Silný vítr dnes zastavil kabinovou lanovku na Sněžku. Mimo provoz se ocitl spodní i horní úsek lanovky. Kvůli větru se zastavily i lanovky ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a na Pláně. Dnes dopoledne dosahoval vítr v Krkonoších rychlosti kolem 80 kilometrů v hodině. Silný vítr zastavil dnes ráno i kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci.

Na hřebenech Krkonoš byla od dopoledne silná mlha, teplota na Sněžce postupně klesla k nule. V nižších polohách hor se oblačnost po poledni protrhala. V údolích bylo o něco tepleji, středisko Pec pod Sněžkou hlásilo po poledni asi šest stupňů nad nulou. Opětovné spuštění lanovek závisí na zeslábnutí větru. Například provoz lanovky na Sněžku je možný do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. V pondělí lanovka jezdila na obou úsecích.

Těšíte se na zimu? Připomeňte si tu poslední:

Fotogalerie
20 fotografií