Střed hurikánu se okolo 2:00 SELČ nacházel na úrovni východního cípu Kuby, informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Vzdušná masa mířila rychlostí 15 kilometrů v hodině severním směrem k bahamským ostrovům a Floridě, k níž by se měla přiblížit ve čtvrtek.

Hrůzu hurikán nahání nejen obyvatelům ostrovů. Děsivý je i snímek, který z výšky pořídila NASA.

Hurikán Matthew
Autor: NASA

Přeplněné nemocnice, nedostatek vody

Matthew zasáhl západní část Haiti, kde žije část obyvatel po ničivém zemětřesení z roku 2010 stále v nouzových příbytcích, což je činí zranitelnějšími vůči záplavám či sesuvům půdy, které se kvůli prudkému lijáku a větru očekávají. Mnoho z nich našlo azyl v nemocnicích, které jsou však přeplněné a nemají dostatek vody. Podle zmocněnce OSN pro Haiti Mourada Wahby je mimo domov na 10.000 lidí a jde o nejhorší katastrofu v nejchudší karibské zemi od zmíněných otřesů. Úřady opakovaně vyzývaly k evakuaci obyvatel z ohrožených oblastí, část lidí ale možnost odchodu z obavy o ztrátu majetku podle agentury AP odmítla.

Dosud má nejsilnější karibská bouře za poslední léta na svém kontě nejméně 11 obětí, z toho pět právě na Haiti a čtyři v Dominikánské republice.

Šestimetrové vlny zaplavily ulice

Značné škody se dají očekávat i na Kubě. Ve východokubánském městě Baracoa ničil vítr střechy některých domů a vlny vysoké až šest metrů zaplavovaly pobřežní ulice. Na východě ostrova bylo celkem evakuováno přes 300.000 lidí.

Na Matthewův příchod se připravují i státy na jihu USA. Guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vyhlásila kvůli obavám z dopadu živlu stav ohrožení a nařídila evakuaci více než milionu lidí. Podobná opatření chystá i floridský guvernér Rick Scott.

Podívejte se na obrázky z Haiti nebo Baham, kde se přehnal hurikán Matthew: 

Fotogalerie
40 fotografií