Hurikán nyní doprovází vítr o rychlosti 190 kilometrů za hodinu. V 5:00 SELČ se jeho střed nacházel 205 kilometrů jihovýchodně od bahamské metropole Nassau a hurikán se pohyboval severozápadním směrem rychlostí 17 kilometrů za hodinu.

Úřady amerického státu Florida nařídily evakuaci 1,5 milionu lidí z pobřežních oblastí. K evakuaci zhruba 500 000 lidí vyzvaly úřady také v Jižní Karolíně a dalších 50 000 v Georgii.

Na Haiti, kde Matthew způsobil záplavy a sesuvy půdy, volební komise odložila na neděli plánované prezidentské volby. „Nedávné události učinily volbu nemožnou,“ uvedl šéf komise Léopold Berlanger. Školy a kostely, které se běžně využívají jako volební místnosti, nyní slouží jako nouzové ubytovny.

Podle agentury AP si hurikán na cestě Karibským mořem vyžádal už 16 mrtvých, z toho deset na Haiti. Hlavně v jihozápadní části země, kde živel napáchal největší škody, se záchranáři stále snaží dostat do oblastí odříznutých od civilizace, a počet mrtvých by tak mohl dál růst. Agentura Reuters uvádí dokonce 26 obětí hurikánu. Kromě Haiti podle ní zabíjel také v sousední Dominikánské republice. Nějakou formu humanitární pomoci bude podle odhadu haitské vlády potřebovat až 350 000 lidí.

Fotogalerie
49 fotografií