Hurikán ve čtvrtek přešel přes Bahamy a vítr, který ho provázel, měl rychlost přes 200 kilometrů v hodině. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ovšem v posledních hodinách dosáhl vítr až rychlosti přes 220 kilometrů v hodině, což Matthewa posunulo ze třetí do čtvrté kategorie na pětistupňové škále síly hurikánů. Nyní míří nebezpečný živel k jihovýchodnímu pobřeží Spojených států a nad Floridu by měl dorazit v noci na pátek místního času (v pátek ráno SELČ).

"Každý v našem státě se musí připravit na přímý úder," varoval na tiskové konferenci guvernér Floridy Rick Scott. Dodal, že pokud hurikán udeří na Floridu přímo, může mít katastrofální následky. Floridské úřady proto doporučily evakuaci 1,5 milionu lidí z pobřežních oblastí.

S podobnými opatřeními přišel i guvernér sousední Georgie Nathan Deal, který nařídil opustit domovy 500 000 lidí žijících u atlantického pobřeží.

Celkem je v ohrožení až 12 milionů lidí. Státy Florida, Georgia a Severní a Jižní Karolína již vyhlásily stav nouze, který umožňuje jejich guvernérům povolat na pomoc armádu. Na Floridě pomáhá s evakuací na 2500 členů Národní gardy. Kvůli evakuaci statisíců obyvatel se dnes na silnicích v těchto čtyřech státech tvořily dlouhé kolony a benzínovým stanicím a obchodům s potravinami došly zásoby.

Hurikán Matthew při své cestě Karibikem zatím nejhůře zasáhl Haiti, kde většinu ze zhruba stovky obětí zabily padající stromy a rozvodněné řeky. V sousední Dominikánské republicehurikán připravil o život čtyři lidi.

Matthew je nejsilnějším hurikánem v Karibiku od roku 2007, kdy oblast postihl hurikán Felix. Ten udeřil začátkem září na karibských ostrovech a ve střední Americe a vyžádal si na 130 obětí. Nejsilnější vítr během něho dosáhl až 280 kilometrů v hodině, což zařadilohurikán Felix do nejvyšší kategorie pět (tam patří hurikány, při nichž síla větru přesáhne 250 kilometrů v hodině).

Fotogalerie
43 fotografií