Většina obětí podle stanice BBC připadá na města a rybářské vesnice na jižním pobřeží Haiti. Asi padesátka lidí zahynula ve městě Roche-à-Bateau. „Několik desítek lidí“ zahynulo podle agentury Reuters v městečku Les Anglais. V oblastním středisku Jérémie živel smetl čtyři pětiny domů a v celé provincii zničil 30 000 domů. Mnoho lidí zabily padající stromy, letící trosky či rozvodněné řeky. Rychlost větru přesahovala 230 kilometrů za hodinu.

Pomoc v jedné z nejchudších zemí světa podle OSN potřebuje na 350 000 lidí. Mnozí jsou podle nevládních organizací bez telefonického spojení a elektřiny, končí jim zásoby potravin a vody.

Vyhlášen stav ohrožení

Na Bahamách musely úřady zachraňovat nejméně 30 lidí, kteří po úderu živlu uvízli ve svých domovech, ale nehlásí žádné mrtvé či raněné.

Živel, který je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let, cestou k Floridě zesílil ze třetí kategorie na čtvrtou na pětistupňové škále síly hurikánů. Americké státy vyhlašují stav ohrožení a úřady již doporučily či nařídily evakuaci zhruba dvou milionů lidí z pobřežních oblastí. Prezident Barack Obama po Floridě vyhlásil stav nouze i v Jižní Karolíně, což umožňuje rychlejší pomoc z federálních amerických zdrojů.

Nad Floridu by měl hurikán dorazit v noci na pátek místního času (v pátek ráno SELČ).

Fotogalerie
58 fotografií