V pátek se konečně rozestoupily mraky a na velkou část Česka dopadly sluneční paprsky. Moc dlouho to ale nevydrží, protože už v sobotu se vrátí déšť a na některých místech i sníh. Přeháňky můžou přijít i dnes.

Páteční ráno na horách v České republice
Autor: ČHMÚ

Sněžit může už v noci na sobotu, a to v polohách nad 1000 metrů. A bude zima, teploty nevystoupí výš než na 6 °C, při zmenšené oblačnosti můžou spadnout i pod nulu. Sobota bude zamračená, čekejte mrholení, na horách pak déšť se sněhem nebo sněžení. Teploměr v nížinách vyšplhá maximálně jen na 12 stupňů, na horách jen ke 3 °C.

Buďte připraveni na déšť: Sledujte radar ZDE

Nedělní počasí bude kopírovat sobotu, významnější změny tedy nečekejte. Teploty zůstanou mezi 8 a 12 °C. Podle meteorologů se počasí v této fázi trochu „zasekne“. Podobný ráz totiž má mít i celý příští týden. Po celou dobu může na horách sněžit, otázkou však je, jestli se bílá peřina na vrcholcích Česka udrží.

Sníh už si užívají běžkaři

V nejvyšších partiích Jeseníků se už prohánějí první běžkaři či skialpinisté. Na horách napadlo podle náčelníka jesenické horské služby Michala Klimeše až 20 centimetrů sněhu, který vlivem teplot postupně sesedá. První nadšenci se mohou vydat na běžkách z Ovčárny na Praděd. Sněhovou nadílku na začátku října, která by se udržela několik dní, zdejší horští záchranáři nepamatují.

Zaběhat si na běžkách mohou poprvé v nadcházející zimní sezoně lidé v nadmořské výšce od 1300 metrů. „Na Ovčárně nyní leží zhruba deset centimetrů sněhu. Nasněžilo ještě ve čtvrtek, část sněhu slehla a na to napadal další, takže zůstává deseticentimetrová vrstva. Dole už je zmrzlá krusta, takže sníh zůstává. Už ve čtvrtek se tady objevili první skialpinisté, teď tady vidím procházet běžkaře. Stopu mají směrem z Ovčárny na Praděd,“ řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Podle náčelníka Klimeše napadlo v Jeseníkách až 20 centimetrů sněhu, sníh už je ale vlhčí a postupně sesedá. Ještě dnes ráno ale bylo podle něj na Šeráku naměřeno 21 centimetrů sněhu. „Posledních deset až 15 let si nepamatuji, že by v tuto dobu napadlo dvacet centimetrů sněhu. Na konci října nebo začátkem listopadu je to již celkem běžné. Někdy se stane, že zasněží i v září, ale je to poprašek, který zmizí. Tato nadílka je celkem velká,“ podotkl Klimeš.

Podle meteorologů sice není říjnové sněžení nijak neobvyklé, sněhová pokrývka se ale tvoří většinou až během října. Nejdříve se sníh udržel mezi lety 1962 až 2001 na Labské boudě v Krkonoších 14. září 1996, na Lysé hoře 9. září 1971 a na Pradědu dokonce 1. září 1962. První sněžení se v nejvyšších horských polohách objevuje nejčastěji kolem přelomu září a října, na vrcholcích Krkonoš a Jeseníků kolem 10. září. Výjimečně se může objevit i během letních měsíců. Ve středních polohách prvně sněží nejčastěji na začátku listopadu a v nejnižších polohách až na konci listopadu. V Praze se první sníh objevil nejdříve 27. října, a to v roce 1997. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) to uvedl na svém webu.

Podívejte se, jak to dnes ráno vypadalo na horách:

Fotogalerie
11 fotografií