Živel podle NHC postupuje severozápadně rychlostí sedm kilometrů v hodině a na Bermudách je očekáván ve čtvrtek. Bermudské úřady již varovaly obyvatele, aby se na hurikán připravili. Nicole je zatím řazena do nejslabší kategorie hurikánů, nicméně se očekává, že silný vítr budou doprovázet několikametrové vlny, které mohou na pobřeží způsobit záplavy.

Karibik a jihovýchodní část Spojených států, které hurikán Nicole neohrožuje, se mezitím vzpamatovává z ničivého hurikánu Matthew. Ten si jen na Haiti vyžádal okolo 1000 obětí. Dočasný haitský prezident Jocelerme Privert označil řádění hurikánu za „3 dny teroru“.

Ve zdevastované zemi chybí vše, cholera se rychle šíří

Týden po řádění hurikánu jsou podle záchranářů některé oblasti stále odříznuté od okolního světa. V některých nemocnicích chybí nutné léky. „Potřebujeme antibiotika a anestetika. Zatím se k nám nedostala žádná humanitární pomoc,“ svěřila se americké televizní stanici CNN ředitelka nemocnice ve městě Jeremie, které bylo téměř srovnáno se zemí. Samotná nemocnice je v katastrofálním stavu. Hurikán zlikvidoval celé horní patro budovy. V ostatních částech nemocnice, které hurikánu jakžtakž odolaly, se v několika centimetrové vrstvě vody povaluje zničené nemocniční vybavení.

Zničená nemocnice ve městě Jereremie
Autor: CNN

Takovýchto míst jsou na Haiti desítky. Dočasný prezident Privert apeluje na státy, které slíbily humanitární pomoc, aby si pospíšily. „Mnoho zemí nám slíbilo pomoc. Některé z nich pomohly, jiné své sliby dosud nerealizovaly. Potřebujeme jídlo a pitnou vodu pro lidi, kteří přišli o své domovy. Musíme jim také dát léky, abychom zabránili šíření cholery.“

Právě hrozící epidemie cholery se úřady obávají ze všeho nejvíc. Vzhledem ke zničení infrastruktury, zásob pitné vody a špatným hygienickým návykům Haiťanů se může smrtelná nemoc velice rychle rozšířit. Celý svět má ještě na paměti situaci po zemětřesení v roce 2010, kdy v nejchudší karibské zemi zemřelo na choleru okolo 10 tisíc lidí. Od konce řádění hurikánu je hlášeno přes 200 nakažených, několik lidí už nemoci podlehlo.

Obrovské riziko epidemie cholery si dobře uvědomuje také Světová zdravotnická organizace, která na zbídačený ostrov posílá přibližně milion dávek vakcín proti choleře. Jde o průjmovitou nemoc, která se šíří znečištěnou vodou, nemytýma rukama nebo jídlem.

Další nebezpečí pro Haiti představuje hladomor. Matthew totiž zničil velkou část úrody i zásob potravin. Organizace Světový potravinový program například odhaduje, že v okolí města Jeremie zničil hurikán veškerou úrodu.

Fotogalerie
15 fotografií