Ve středních Čechách v noci na dnešek sněžilo, do terénu vyjely sypače. Silnice byly ráno po ošetření sjízdné. Hlavně na menších cestách a v lesních úsecích by však řidiči měli dbát zvýšené opatrnosti, řekl dispečer krajských silničářů.

„Vozovky jsou holé, místy jsou mokré po chemickém posypu. Nejvíc jsme zasahovali v okresech Benešov a Příbram. Vozidla se teď vrátila zpátky,“ uvedl dispečer kolem 08:00.

Bude dnes sněžit i u vás? Sledujte radar ZDE

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic je na některých místech regionu po ránu hlášeno sněžení, sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem. Teploty se pohybují od minus tří do tří stupňů Celsia, na většině území je zataženo a fouká slabý vítr.

Na jihu Čech na silnice jen se zvýšenou opatrností

Všechny silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Teplota se pohybuje okolo nuly, silnice jsou mokré a vlhké. Řekl to krajský dispečer Jiří Novotný. Přes noc napadly v části jižních Čech minimálně dva centimetry sněhu, na území Šumavy to bylo více. Podle Novotného nejsou na území kraje hlášeny žádné problémy se sjízdností.

„Preventivně jsme provedli posyp na všech silnicích prvních tříd. Nejhorší je situace na Prachaticku,“ uvedl Novotný.

Podle Miloslavy Starostové z Českého hydrometeorologického ústavu v jižních Čechách je oblačno a místy sněží, obzvláště v šumavském podhůří. Během dne se budou teploty pohybovat od nuly, na horách do minus pěti stupňů. Srážky budou od severovýchodu ustávat a bude oblačno. V noci klesnou teploty místy až k minus deseti stupňům, zítra bude polojasno až skoro jasno s teplotami okolo pěti stupňů.

Podobné je to i na Vysočině. Silnice jsou tam sjízdné se zvýšenou opatrností. Přes noc místy napadlo několik centimetrů sněhu. Nyní jsou teploty nad nulou. Nejsou hlášeny žádné nehody, které by souvisely s počasím. Řekl to dispečer Správy a údržby silnic Kraje Vysočina Roman Hubený.

„Nejvíce našich vozů jezdilo přes noc na Žďársku a Havlíčkobrodsku, kde napadlo nejvíc sněhu,“ uvedl Hubený. Ráno už v terénu nebyl ani jeden sypací vůz.

Uježděný sníh v Královéhradeckém kraji

Na silnicích v nejvyšších polohách Královéhradeckého kraje leží slabá vrstva uježděného sněhu, která je kryta posypem. Všechny cesty v kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, je patrné z informací silničářů.

Na většině území kraje bylo dnes ráno zataženo, teploty se pohybovaly kolem bodu mrazu, povrch hlavních silničních tahů v kraji byl suchý a sjízdný bez omezení. Z Náchodska byl hlášen nárazový vítr.

Podle meteorologů by dnes v hradeckém kraji mělo být oblačno až zataženo, na horách by místy mohlo sněžit. Nejvyšší denní teploty v kraji stoupnou na dva stupně Celsia.

Sníh a mlha na Jesenicku

Dopravu na Jesenicku ráno místy komplikuje mlha. Vozovky navíc místy namrzají, silničáři museli ošetřit například zledovatělou cestu druhé třídy na Rejvízu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Vozovky ve zbylých částech kraje jsou holé, suché či vlhké a sjízdné bez omezení. V Olomouckém kraji platí do 10:00 výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před náledím.

V kraji je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus pěti do plus jednoho stupně Celsia. Podle meteorologů by odpoledne měla stoupnout nejvýše na plus dva stupně, na horách pak jen na minus dva stupně. Předpověď očekává během dne na většině území slabé sněžení, v nižších polohách déšť se sněhem. Vítr by místy měl zesilovat až na nárazový.

Fotogalerie
69 fotografií