Specifický jev nastává, když je Měsíc v úplňku a zároveň se co nejvíce přiblíží k Zemi, kterou obíhá po eliptické dráze o průměrné vzdálenosti 384 400 kilometrů. V pondělí se k naší planetě nejvíce přitočil na 356 509 kilometrů, což bylo necelou půlhodinu po poledni SEČ. Vůbec nejjasnější pak byl krátce před 15:00 SEČ.

V podobné pozici byl Měsíc naposledy v roce 1948. Tak velký a jasný bude podle astronomů opět až za 18 let, přesněji 25. listopadu 2034. Tehdy se prý má k Zemi dostat ještě blíž – na vzdálenost 356 456 kilometrů.

Obří Měsíc nad Eiffelovkou i odlehlými ostrovy

Od Indie až po Austrálii se lidé připravili na nevšední zážitek a snažili se najít co nejlepší místo, odkud by mohli superúplněk pozorovat. Štěstí v nepřízni počasí měly tisíce nedočkavců, které se tísnily na pláži Bronte v Sydney. Mohly propuknout v jásot, když velký měsíční kotouč alespoň na chvíli vykoukl mezi hustými mraky.

Nad nevšedním vzhledem luny užasli i obyvatelé Hongkongu nebo například lidé na oblíbeném indonéském ostrově Bali. Tam se radovali zejména surfaři, kteří si užili vln silnějšího přílivu, vzedmutého větší blízkostí Měsíce než jindy.

V Aténách si na superúplněk počkaly stovky Řeků a turistů kolem Akropole. Jejich trpělivost byla podle fotografa agentury AFP odměněna, protože mraky nad metropolí se rozprchly ve chvíli, kdy se nezvykle velké a zářivé vesmírné těleso objevilo mezi sloupy antického monumentu.

Velkou podívanou zažili Pařížané, když viděli Měsíc stoupat nad Eiffelovu věž, nebo Berlíňané u Brandenburské brány.

Nad velkým Měsícem šplhajícím vzhůru mezi mrakodrapy oněměli úžasem mnozí Newyorčané. A neméně okouzleni byli lidé ve Washingtonu, když se luna v mimořádném úplňku vyhoupla nad budovu Kapitolu.

Ne všude a všichni ale neobvyklý astronomický jev vítají. Například astrologové v Thajsku s ním spojují buď příchod velkého štěstí, anebo také nějakého velkého neštěstí. Jeden z nich, který předpověděl tsunami v roce 2004, jež v Thajsku a dalších zemích zabilo obrovské množství lidí, už varoval, že s přiblížením Měsíce k Zemi může dojít k přírodním katastrofám.

Fotogalerie: Superúplněk v ČR i ve světě
26 fotografií