Hned po ránu začal sníh komplikovat cestu do práce řidičům. Místy ležela na silnicích uježděná vrstva sněhu, jinde dokonce komunikace uzavřeli úplně. Pro Česko je to ale spíš cvičná příprava na to, co teprve přijde.

Už dnes totiž na mnoha místech může začít hustě sněžit a to už od 600 metrů nad mořem. Na horách na severu a severovýchodě ČR se vyskytne trvalejší sněžení, ve kterém od středečního večera do pátečního poledne předpokládáme 15 až 30 cm, na návětří hor až 40 cm nového sněhu. V Krušných horách, na Šumavě a na Českomoravské vrchovině bude sněžení slabší, očekáváme 5 až 12 cm nového sněhu,“ tvrdí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Kde začne sněžit během dne? Sledujte radar ZDE

Ke sněžení se přidá i vichřice. „Během čtvrtka bude zesilovat vítr postupně na silný 8 až 12 m/s s nárazy kolem 20 m/s (72 km/h), na horách kolem 30 m/s (108 km/h). Rychlost větru bude vrcholit v noci na pátek, během pátečního dne bude vítr postupně slábnout,“ uvádí meteorologové s tím, že řidiči by si měli dát pozor na „bílou tmu“, sněhové jazyky a závěje. Doporučení mají i pro města, kvůli silnému větru by měli zkontrolovat upevnění vánočních stromů.

Podívejte se, jak stavěli vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze:

Video
Video se připravuje ...

V Praze už stojí vánoční strom: Noční akci jsme zrychlili do jedné minuty, podívejte se David Malík


Kde už sníh „nadělal paseku“?

„Na Žďársku během noci udržovalo silnice druhých a třetích tříd ve sjízdném stavu šest sypačů,“ řekl Tomáš Krejčí z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Na Vysočině je ve středu převážně jasno, teploty se pohybují od minus pěti do minus devíti stupňů Celsia. Během dne očekávají meteorologové od severu postupně zataženo, večer se na většině území kraje objeví občasné sněžení.

Nejvyšší odpolední teploty se budou podle předpovědi pohybovat od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia. Mírný západní až severozápadní vítr večer místy v nárazech dosáhne rychlosti až 55 kilometrů v hodině.

Na Moravskoslezsku je velká uzavírka

Silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku je nadále uzavřena pro kamiony a těžká nákladní auta. Všechny ostatní silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, hlavně v Jeseníkách a Beskydech ale se zvýšenou opatrností.

Teploty se sice pohybovaly v minusu, ale žádný problém jsme nezaznamenali. Silnice jsou holé, suché, vymrzlé, ve vyšších polohách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem,“ řekla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Termín otevření silnice mezi Ostravicí a Bílou, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, pro kamiony zatím podle mluvčí není znám. Na silnici leží sníh a ten vzhledem k nízkým teplotám netaje. Silnice vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou, a tak tam silničáři nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp. „Ta vrstva sněhu dělá v kopcích velkým autům problémy,“ řekla Vlčková.

Fotogalerie
83 fotografií