„V nižších polohách prší, tam je nebezpečí vzniku ledovky, uvedl Pospíšil. Vozovky nižších tříd, které jsou udržované inertně, jsou zatím převážně jen vypluhované. „Posyp zapadává sněhem,“ uvedl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Sněží i u vás? Kdy přestane? Sledujte radar ZDE

Na silnice ke dvěma hraničním přechodům do Polska nesmí nákladní vozidla nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů. Doporučená alternativní trasa pro ně je přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Podle webu policie je provoz v kraji zatím bez komplikací. Nejhorší byla situace v dopravě ve středu večer, kdy začalo sněžit. Velké problémy byly i v krajském Liberci. Stalo se několik hromadných nehod a autobusy MHD nabíraly až čtyřicetiminutové zpoždění. Už v noci se ale teplota v krajském městě dostala nad nulu a je obleva. Silnice jsou ve městě mokré nebo je na nich rozbředlý sníh.

Řidiči kvůli sněhu bourají, stává se jeden karambol za druhým

Na Vysočině policisté zaznamenali do 06:00 asi 30 nehod, při nichž byl lehce zraněn jeden člověk, stále přibývají další karamboly. Na silnici I/38 u Želetavy na Třebíčsku havarovaly dva kamiony, silnice je kvůli jejich vyprošťování uzavřena, uvedla mluvčí. Problémy se podle ní objevují na silnicích v celém kraji, především kvůli tomu, že do kopců nemohou vyjet kamiony.

Na solených hlavních tazích v kraji je rozbředlý sníh a na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu posypaná drtí. Místy se tvoří sněhové jazyky. Sypače jezdí od středečních 19:00. Přes noc jich měli silničáři venku stovku, silnice také čistilo 50 traktorů s radlicemi.

Podle upozornění meteorologů se sněhové jazyky místy budou tvořit i přes den, protože by měl foukat silný vítr, ve vyšších polohách s nárazy kolem 25 metrů za sekundu. Teploty se na Vysočině drží kolem nuly, odpoledne vystoupí nejvýše ke třem stupňům. Většinou bude zataženo. Nejdřív bude většině území kraje sněžit, v nižších polohách může později pršet.

Český ráj v problémech

Vlaky nejezdí od rána mezi Lomnicí n. P. a Libuní v Českém ráji kvůli sněhovým závějím. Nejezdí ani náhradní autobusy, silnice jsou špatně sjízdné. 

"Zatím se nedá odhadnout, jak dlouho nám potrvá, než se podaří sjízdnost na trati obnovit," řekl ČTK Pavel Tesař z tiskového odboru Správy železniční dopravní cesty. České dráhy na svém webu uvádějí orientační čas 12:15.

Úsek v Českém ráji na trati Mšeno - Mladá Boleslav - Stará Paka je uzavřený od 7:15. Ostatní železniční tratě v Libereckém kraji jsou zatím sjízdné. Náhradní autobusy jezdí pouze mezi Českou Lípou a Benešovem nad Ploučnicí v Ústeckém kraji, tam jde ale o prodloužení výluky. Omezení v tomto úseku by mělo trvat do pátečního večera.

Na Vsetínsku 20 cm

Na Vsetínsku napadlo 10 až 20 centimetrů sněhu. Silnice pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh, jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli být opatrní i při jízdě ve zbylých okresech Zlínského kraje, kde jsou cesty většinou mokré a ošetřené chemicky. Navíc sněžení ztěžuje viditelnost, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude na většině území sněžit, postupně v polohách pod 600 metrů nad mořem bude sněžení přecházet v déšť.

Silný vítr na horách

V Královéhradeckém kraji v noci na čtvrtek sněžilo a na mnoha silnicích leží vrstva sněhu. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Teploty se ráno v kraji pohybovaly kolem nuly, nejchladněji bylo na hřebenech Krkonoš. Na Sněžce byly tři stupně pod nulou. Silný vítr by ve čtvrtek mohl na horách tvořit sněhové jazyky, na hřebenech i závěje. 

Přes den by mělo být v hradeckém kraji převážně zataženo, na většině území se čeká déšť se sněhem přecházející do deště. Na horách by mohlo být sněžení trvalejší. Teploty by se měly pohybovat od dvou do pěti stupňů, na horách má být kolem nuly.

Silnice směrem na Varnsdorf je zavalená sněhem.
Autor: ŘSD

Pozor na silný sníh v celém Česku

ČHMÚ vydal výstrahu varující před silným sněžením, která platí pro celé Česko až do pátečního poledne. Zahrnuje také varování před silným větrem, který by mohl ve čtvrtek ve Zlínském kraji dosahovat rychlosti i více než 70 kilometrů za hodinu. Na horách se místy mohou tvořit sněhové jazyky. Podle předpovědi v pátek během dne srážky v kraji takřka ustanou.

Teploty jsou ráno v kraji mezi dvěma a minus jedním stupněm Celsia. Podle předpovědi se bude nadále oteplovat a na déšť by se měly srážky změnit i ve vyšších polohách. Sněžení by mělo zůstat v polohách nad 800 metry nad mořem. Meteorologové varují před silným větrem. „Očekáváme čerstvý vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině. Na horách bude vát velmi silný vítr s nárazy kolem 90 km/h, místy s tvorbou sněhových jazyků,“ uvedl v předpovědi Český hydrometeorologický ústav.

Fotogalerie
10 fotografií