„Od pondělního dopoledne topíme a kotelna jede na plné obrátky. Bohužel ale spad sněhuje a má být ještě větší, než kolik zvládne trávník pojmout a kolik může odtát,“ uvedl v tiskové zprávě jablonecký mluvčí Štěpán Hanuš.

Vzhledem ke kalamitnímu počasí mohla být ohrožena také bezpečnost diváků na příjezdových a příchodových cestách, takže Fotbalová asociace ČR po dohodě s policií doporučila utkání odložit.

Páteční zápas 16. kola první ligy mezi fotbalisty Jablonce a Hradce Králové byl kvůli sněhové kalamitě na severu Čech odložen.
Autor: ČTK

„Od dnešního rána na úklidu sněhu pracoval dostatek lidí s veškerou technikou. I kdyby se povedlo hřiště, všechny technické zóny okolo a tribuny nějakým zázrakem očistit, tak trávník by byl vzhledem k předpovědi počasí pravděpodobně stejně neregulérní,“ doplnil Hanuš.

Komplikace jsou i na dalších místech v Libereckém kraji, zejména na Jablonecku a Semilsku. Problémem je těžký mokrý sníh, který na hlavních tazích tvoří klouzavou břečku. Od středečního večera místy připadlo až 15 centimetrů sněhu. „Všechna problematická stoupání blokují kamiony. Ač jsou vypluhovaná, stačí centimetrová vrstva a nevyjedou, uvedl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Děláme, co můžeme, od 03:00 máme na silnicích veškerou techniku,“ dodal.

Teploty v kraji jsou stále kolem nuly. Podle předpovědi by se mělo oteplovat a na déšť by se měly srážky změnit i ve vyšších polohách. Sněžení by mělo zůstat v polohách nad 800 metrů nad mořem. Meteorologové varují před silným větrem. „Očekáváme čerstvý vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině. Na horách bude vát velmi silný vítr s nárazy kolem 90 km/h, místy s tvorbou sněhových jazyků,“ uvedl v předpovědi Český hydrometeorologický ústav.

Fotogalerie
5 fotografií