Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu varující před silným sněžením, silným větrem a možnou tvorbou závějí a sněhových jazyků, která platí takřka pro celé Česko až do pátečních 15:00. Zlínského kraje se týká varování před silným větrem, sněhové jazyky se podle výstrahy budou tvořit jen na Vsetínsku.

 

Dálnice D8 i silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření, obdobné je to i na silnicích nižších tříd i v Krušných horách. Místy prší a fouká silný nárazový vítr. Nehoda dvou osobních vozů komplikuje dopravu na silnici I/27 u Podbořan na Lounsku. Havárie se obešla bez zranění, policie odhaduje odklízení následků a vyšetřování do 08:30 hodin.

 

Na Ústecku hlásí výpadky elektřiny

 

V Ústeckém kraji zase podle meteorologů bude v pátek většinou zataženo se sněhovými přeháňkami, v polohách pod 400 metrů nad mořem srážky smíšené nebo dešťové. Později ubývání oblačnosti. Meteorologové očekávají ještě ráno silné nárazy větru až kolem 70 km/h v nížinách, na horách až kolem 110 km/h.

 

Energetici podle mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soni Holingerové odstraňují od noci poruchy na nízkém i vysokém napětí. Potíže jsou například v Tisé a Malém Března na Ústecku nebo v oblasti Markvartic, Ludvíkovic a Studánky u Varnsdorfu. Dodávky elektřiny se už povedlo obnovit například v Krásné Lípě. „Dle meteorologů se má vítr kolem poledne utišit. Předpokládáme, že tedy po poledni poruchy již přibývat nebudou a dodávky bychom rádi obnovili ještě během dnešního dne. Záleží na počasí,“ řekla Holingerová.

 

Silný vítr v noci zasáhl také celé území Olomouckého kraje a jeho intenzita by měla začít slábnout až odpoledne. „Výstraha meteorologů vydaná na silný vítr se naplnila. Hasiči v Olomouckém kraji celou noc jezdili likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

 

I na Olomoucku padají stromy

 

Na Olomoucku měli hasiči kvůli větru čtyři výjezdy, na Prostějovsku tři, po dvou na Jesenicku a Šumpersku a jeden na Přerovsku. „Ve všech případech se jednalo o popadané stromy a větve na komunikacích, které hasiči vždy rozřezali a uklidili mimo silnice,“ uvedla Hacsiková.

 

Silnice v Olomouckém kraji jsou ráno většinou holé a mokré. Ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka vozovky místy pokrývá sněhová kaše či vrstva ujetého sněhu s posypem. V Olomouckém kraji jsou ráno dešťové přeháňky a ve vyšších polohách smíšené či sněhové.

 

Výjimkou je pouze úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Komunikace, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, je uzavřena pro kamiony a těžká nákladní auta už několik dní. Silnice vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou, a tak tam silničáři nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp.

 

Podle mluvčí ale sníh na převážné většině silnic roztál a komunikace jsou tak hlavně holé a mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu.

 

Traktory na Žďársku

 

Silný nárazový vítr a déšť se sněhem v pátek komplikuje dopravu také na Žďársku, kde se místy tvoří sněhové jazyky. Všechny silnice jsou podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, na Žďársku na nich leží rozbředlý sníh. Na vedlejších silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

 

„Během noci udržovalo sjízdnost v okresech Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou 26 sypačů. Na Žďársku navíc od čtvrtečních 20:00 odstraňovalo sněhové jazyky 14 traktorů s radlicemi,“ řekl Tomáš Krejčí z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

 

Na Vysočině je převážně zataženo, vane silný vítr. Na většině území jsou dešťové přeháňky, na Žďársku se sněhem. Teploty se pohybují od jednoho do čtyř stupňů Celsia. Během dne se podle meteorologů bude vyjasňovat a zároveň bude ubývat srážek a ochlazovat se. Silný severozápadní vítr, který ve vyšších polohách v nárazech dosahuje rychlosti až 90 kilometrů v hodině, bude odpoledne slábnout.

V Krkonoších vítr láme stromy

V Krkonoších hrozí v lesích po sněžení s deštěm a při nynějším silném větru pády stromů. Některé lesní cesty již popadané stromy zatarasily. Problémy způsobil silný vítr v noci na dnešek energetikům, nejvíce bylo poruchami zasaženo Trutnovsko. Horská služba turisty varovala před silným větrem, který na hřebenech Krkonoš může v nárazech přesáhnout rychlost 110 kilometrů v hodině.

 

Pracovníci správy Krkonošského národního parku se již vydali popadané stromy z cest odstranit, informoval mluvčí KRNAP Radek Drahný.

 

Energetici na Trutnovsku dnes ráno evidovali sedm poruch na vedeních vysokého napětí, především v oblasti Vrchlabí a Poříčí. „Dvě poruchy byly na vedení vysokého napětí na Náchodsku a jedna v oblasti Dvora Králové nad Labem. Na Hradecku se pracuje na odstranění poruchy na vysokém napětí u Libčan,“ uvedla regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková.

 

V Krkonoších za posledních 24 hodin napadlo asi 15 centimetrů sněhu. Například na hřebenové Luční boudě nyní sněhová pokrývka dosahuje 30 centimetrů, uvedla Horská služba Krkonoše. V sobotu v Krkonoších zahajují lyžařskou sezonu střediska Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Malá Úpa. Areál Černá hora, který je v trvalém provozu od 26. listopadu, otevře další sjezdovky.

Fotogalerie
10 fotografií