Na Prachaticku komplikuje ledovka sjízdnost silnic, silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost, a to hlavně mezi Vimperkem a Prachaticemi. V jižních Čechách se staly hned tři dopravní nehody, při jedné řidič srazil srnu. Nikdo nebyl zraněn. V Jihočeském kraji se teploty pohybují od minus pěti do minus devíti.

Kudy poputují sněhové mraky dnes? Sledujte radar ZDE

Podobně platí doporučení jet se zvýšenou opatrností na jihu Moravy, hlavní tahy na Brno jsou ale podle silničářů sjízdné bez problémů. Na východě Čech byly silnice ráno suché a bez omezení, na silnicích v Orlických horách ale leží souvislá vrstva zledovatělého sněhu. Teploty kolem nuly, na horách pak až minus čtyři stupně.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších

Horská služba v Krkonoších v sobotu vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. „Na hřebenech Krkonoš je okolo 30 centimetrů nového sněhu,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Pavel Cingr. Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry převážně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle.

Sníh padal za působení silného severozápadního větru, který dosahoval v nárazech rychlosti okolo 110 kilometrů v hodině. „Sníh je uložen na závětrných svazích a ve žlabech, kde ho na některých místech může být větší množství. Sněhové profily zde vykazují malou stabilitu,“ uvedl Cingr.

Takhle to dnes ráno vypadalo na Luční boudě v Krkonoších:

Luční bouda v Krkonoších
Autor: ČHMÚ
Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Liberecko ledovka, Ústecko sníh

Vrstva sněhu je také na silnicích v Libereckém kraji, západ Krkonoš a Jizerských hor teď trápí kvůli teplotám pod nulou ledovka. Varují před tím na Jablonecku, Semilsku a Liberecku. V Ústeckém kraji je na silnicích rozbředlý sníh. Teploty můžou přes den klesnout i pod nulu nebo se držet lehce nad ní.

Fotogalerie
8 fotografií