V první polovině příštího týdne mají být maximální denní teploty většinou jen kolem jednoho stupně Celsia, v druhé polovině zpočátku v Čechách od dvou do šesti stupňů, postupně na celém území ČR od šesti do deseti stupňů Celsia. "Minimální noční teploty budou klesat na -2 až -7 °C, ojediněle bude až kolem -10 °C, v závěru týdne většinou nad bodem mrazu v intervalu 6 až 1 °C," uvedli meteorologové.

Další dva týdny vychází teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude pohybovat kolem tří stupňů Celsia a průměrná týdenní minimální teplota kolem minus dvou stupňů Celsia. Poslední týden období by měl být nejchladnější s teplotami okolo nuly nebo mírně pod ní.

"Srážkově očekáváme období průměrné. První týden bude srážkově průměrný až slabě nadprůměrný s průměrným týdenním úhrnem kolem 12 milimetrů," sdělil ČHMÚ. Týden od 12. prosince by měl mít srážkový úhrn jen okolo pěti milimetrů, poslední dva týdny roku pak okolo deseti milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 5. prosince do 1. ledna je -0,5 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1969, kdy se průměrná teplota dostala na -6,1 stupně Celsia. Naopak loni to byly plus čtyři stupně, což byl v tomto období teplotní rekord.

Vánoční trhy jsou zatím bez sněhu, potrápil je ale silný vítr, který kácel vánoční stromy na náměstích:

Fotogalerie
50 fotografií