Průměrné teploty v jednotlivých týdnech by se měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru, v závěru roku i nad průměrem. „Pravděpodobně nebudou příliš kolísat a měly by se pohybovat od minus dvou stupňů Celsia do plus dvou stupňů,“ uvedli meteorologové.

Ani podle množství srážek by se příští čtyři týdny neměly mezi sebou příliš lišit. „Srážkové úhrny se budou pohybovat na spodní hranici dlouhodobého průměru. Období jako celek by mělo být srážkově podprůměrné,“ píše se ve výhledu. Průměrný úhrn srážek v Česku pro příští čtyři týdny je 46 milimetrů, tedy 46 litrů na metr čtvereční.

Dlouhodobá průměrná teplota pro čtyři týdny od 12. prosince je minus 0,8 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v tomto období v roce 1987, kdy průměr činil 2,7 stupně nad nulou. Zatím nejmrazivější počasí s průměrem teplot minus 6,2 stupně Celsia meteorologové zaznamenali v roce 1996.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Rekordy překonány na jihu Čech

Maxima pro 10. prosinec zaznamenali meteorologové ve Vyšším Brodě, Lenoře nebo Hliništi. Nejvyšší hodnoty ukazovala stanice v Husinci, kde bylo 13,8 stupně Celsia. Ale tato hodnota zde nepředstavuje rekord pro 10. prosinec. Řekl to Jaroslav Hintermüller z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku dnes naměřili 10,5 stupně Celsia, což bylo o půl stupně více než v roce 1979. V Lenoře na Prachaticku pak teplota vystoupila na 9,3 a v Hliništi na Prachaticku na 9,4 stupně. „Rekord byl překonán i na nejchladnější stanici, kterou je šumavská Perla. Na ní bylo dnes 8,3 stupně, což je o 0,3 stupně více než v roce 1986,“ uvedl Hintermüller.

Podle něj jde v prosinci o extrémně vysoké hodnoty, ale nejde o jedinečnou výjimku. „Třeba v roce 1982 byly teploty ještě vyšší,“ uvedl. Dodal, že v neděli se ochladí, což především v odpoledních hodinách ovlivní přechod studené fronty.

Teplo bylo i ve Středočeském kraji

Vysoké teploty meteorologové naměřili i ve středních Čechách. Čáslavská teplota 13,6 stupně Celsia byla pro dnešní den rekordní, o rovné dva stupně přesáhla dosavadní nejvyšší teplotu na této stanici z roku 1979. Nad 13 stupňů teploměr ukázal ještě v Brandýse nad Labem a na rovných 13 stupňů se vyšplhala teplota ve středočeských Mrzkách.

Fotogalerie
19 fotografií