Ještě nedávno předpovědi ohledně Vánoc dávaly určitou šanci, že bude bílo. Jenže poslední data meteorologů ukazují, že nás ve sváteční den „potěší“ nanejvýš jinovatka.

Štědrý den a vánoční svátky na sněhu nebudou. Očekáváme inverzní oblačnost, mlhavo, možnost mrholeni, a to i mrznoucího včetně ledovky. Může se utvářet jinovatka, tedy malá náhražka bílých Vánoc, ale jen někde,“ uvedl mluvčí CHMÚ Petr Dvořák. Podle něj bude v noci mráz a přes den se teploty budou pohybovat slabě nad nulou. „Zatím není žádná vyhlídka sněžení v nížinách,“ dodal Dvořák.

Mráz a zataženo

Podle týdenní předpovědi bude celý týden až do Štědrého dne mrznout, zvláště v druhé polovině teploty klesnou v noci až na -6 °C. Přes den se budou pohybovat kolem nuly, nejtepleji by mohlo být v pátek, kdy se čekají až 4 °C.

„Ve střední Evropě se bude udržovat inverzní ráz počasí. V druhé polovině týdne bude tlaková výše nad východní Evropou zvolna slábnout,“ uvádí meteorologové. Po krátkém zlepšení ve středu a ve čtvrtek se ale znovu zatáhne a vánoční svátky budou zamračené.

Na sjezdovkách už je plno sněhu. Podívejte se:

Fotogalerie
17 fotografií