„Slunce vstupuje do znamení Kozoroha a nastává astronomická zima. Z 21. na 22. prosince prožijeme nejdelší noc v roce. Poté se už den bude prodlužovat až do letního slunovratu, protože naše severní polokoule se už zase začne přiklánět ke Slunci,“ řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Pranostiky o váhavém návratu Slunce k rovníku a pozvolném prodlužování dne hovoří takto: „na Boží narození (25. 12.) o kuří pokročení“ nebo také „o bleší převalení“ či „Na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále (6. ledna) o krok dále a na Hromnice (2. února) o hodinu více“.

Opakem zimního slunovratu je slunovrat letní. Doba slunovratu bývá příležitostí k oslavám, v české kotlině ho v době předhistorické nejvíce slavili již Keltové.

Na Vánoce déšť

Poslední předpověď meteorologů naznačuje, že Štědrý den bude zřejmě deštivý. „Během dne od západu místy déšť, který bude později v polohách nad 800 metrů přecházet v déšť se sněhem nebo sněžení,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav. Teploty přes den se vyšplhají až k 7 stupňům, na Moravě pak budou až 4 stupně.

Podobné počasí se čeká i v neděli a pondělí, bude ještě tepleji. Podle meteorologů dosáhnout teploty 4 až 10 stupňů, čeká se déšť a přeháňky na celém území. Toto počasí vydrží až do středy.

Dron v mracích, podívejte se na unikátní záběr:

Video
Video se připravuje ...

Dron v mracích: Podívejte se na unikátní záběr. David Malík