"Počasí tady dneska není nic moc, od 08:00 zatím nikdo nedorazil," řekl krátce před 09:00 pokladní. Podle informací horských záchranářů byla časně ráno na hřebenech silná mlha s dohledností od 50 do 200 metrů a pršelo, v nejvyšších partiích leželo asi 45 centimetrů sněhu. Na Sněžce se ráno teplota pohybovala kolem bodu mrazu.

Lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku je po kompletní rekonstrukci v provozu na prvním úseku na Růžovou horu od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny, které tak nahradily předchozí otevřené dvousedačky z roku 1949.

V pondělí bude na většině území zataženo, ojediněle bude pršet nebo mrholit, zejména na horách. Během odpoledne od severozápadu na většině území přijde déšť, přecházející na horách do deště se sněhem. Nejvyšší teploty vystoupají na 7 až 11 stupňů.

Výstraha: Silný vítr na většině území

Na většině území České republiky bude vát silný vítr. Podle meteorologů hrozí v pondělí odpoledne zejména na severu, postupně se rozšíří i do ostatních částí země. Výstraha platí až do úterního večera. Na horách v Čechách ho v úterý a v noci na středu může doprovázet tvorba sněhových jazyků.

Odpoledne při přechodu studené fronty zesílí západní až severozápadní vítr v nárazech až na 70 km/h, na horách až na 110 km/h, a to zejména v severní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině. V úterý bude po většinu dne vát silný západní až severozápadní vítr v nárazech až 90 km/h, na horách kolem 110 km/h.

Výstraha ČHMÚ platí pro Prahu, Vysočinu a kraje Středočeský, Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký od dnešních 15:00 do úterních 21:00. Pro kraje Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský je výstraha v platnosti od úterních 06:00 do 21:00.

Sněhové jazyky se pak mohou tvořit v polohách od 700 metrů nad mořem, a to v krajích Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém.

Řidiči by podle meteorologů měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným. Na horách mají lidé omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Fotogalerie
6 fotografií