Větve i slabší stromy začaly praskat kvůli větru nad ránem. „Už jsme zasahovali prakticky v každém ze sedmi okresů kraje,“ řekl operační důstojník. Vítr strhal ze střech plechy, ve městech popadaly popelnice.

Policisté také od rána řešili několik dopravních nehod a nadále upozorňují na silný vítr na dálnici D8 od Ústí nad Labem až po státní hranici.

Vítr sice v noci podle předpovědi meteorologů zeslábne, ale zato se přidá sníh. „Může napadnout pět až deset centimetrů v polohách nad 700 metrů nad mořem. Kvůli větru se tak mohou tvořit sněhové jazyky a na horách i závěje,“ řekl David Král z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Rychlost větru dnes byla až 110 kilometrů v hodině na horách. Ve středu to bude na horách nejvýš 90 kilometrů v hodině a v nížinách podle meteorologů mohou nárazy větru dosahovat asi 50 kilometrů v hodině.

Stromy padaly na Pardubicku

Hasiči museli také na mnoha místech v Pardubickém kraji odstraňovat následky silného větru. Nejčastěji odklízeli spadlé stromy a větve.

Na Pardubicku byly v úterý hned dvě vážné nehody
Autor: HZS Pardubického kraje

Stromy přes silnici bylo nutné odstranit například na Pražském Předměstí ve Vysokém Mýtě, ve Stéblové a v Nemošicích na Pardubicku, v Ústí nad Orlicí, Jevíčku a Rohozné na Svitavsku nebo Žumberku na Chrudimsku.

V Živanicích na Pardubicku kmen, který spadl na cestu, strhl elektrické vedení, podobně skončil strom v drátech v Hamrech na Chrudimsku. V Rosicích na Chrudimsku museli hasiči společně s policií zabezpečit trampolínu, kterou vítr odnesl, v části Svitav Lány a v Dlouhé Třebové vítr uvolnil plechy na střeše.

Takhle vítr řádil v Pardubickém kraji před dvěma týdny:
Fotogalerie
14 fotografií