Sněžení a déšť se sněhem komplikují dopravu na Vysočině. Na několika místech v kopcích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku uvízly kvůli mokrému sněhu kamiony. Silnice jsou mokré po chemickém ošetření. Dohlednost je kvůli srážkám na mnoha místech snížená. Na Pelhřimovsku napadlo několik centimetrů nového sněhu. Řidiči musí podle silničářů věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

„Děláme všechno pro to, aby se sníh rozpustil, v terénu máme na celém území kraje přes 90 sypačů,“ řekl ČTK Roman Hubený z dispečinku Krajské správy a údržby silnic. Kamiony měly podle něj problémy hlavně v lokalitě Skřivánek mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem a u Stonařova na Jihlavsku. Všechny silnice jsou podle silničářů průjezdné.

Na Vysočině je zataženo, sněží na celém území kraje, nejvíc na Pelhřimovsku. Vane slabý vítr, teploty se pohybují kolem nuly. Během dne budou podle meteorologů postupně od východu srážky ustávat a bude ubývat oblačnosti. Opoledne bude nejvíce +3 °C s větrem až 50 km/hod.

Ledovka pokryla některá místa na Vysočině. Problémy mají na neupravených silnicích kamiony.
Autor: Blesk / Jiří Čada

Sníh připadl na horách, na Liberecku pozor na jazyky

V nejvyšších partiích Orlických hor zůstává vrstva uježděného sněhu, která je krytá posypem. Silničáři na Rychnovsku a Hradecku varují motoristy před možností vzniku námrazy.

Na většině území Královéhradeckého kraje je polojasno, teploty jsou kolem bodu mrazu. Například na Hradecku provádějí silničáři preventivní posyp. Podle meteorologů se během dne mohou objevit slabé sněhové či smíšené přeháňky, na horách se mohou tvořit sněhové jazyky či závěje.

Silničáři v Libereckém kraji varují před tvorbou sněhových jazyků v horských oblastech. Objevují se tam sněhové přeháňky a fouká silný nárazový vítr. Motoristé by měli být opatrní. Vítr komplikuje údržbu komunikací, i na hlavních tazích proto může ležet sníh. Dopravu mezi Libercem a Jabloncem zkomplikovala ráno nehoda na frekventované silnici 14, kde osobní auto narazilo do stromu.

V Libereckém kraji je většinou oblačno až zataženo, v nižších polohách se objevují dešťové přeháňky, v horách sněhové. Teploty se drží těsně kolem nuly, a místy se tak může na silnici vytvořit i ledovka. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, v horských oblastech ale mohou ležet zbytky sněhu. Na silnicích nižších tříd, hlavně v horských oblastech, leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu, bez zimní výbavy by tam řidiči vůbec neměli vjíždět.

Po krátké oblevě se z teplot kolem nuly mohou radovat lyžaři, třeba na Medvědíně...
Autor: ČTK

Východní Čechy: Sníh přimrzá

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje zůstávají na silnicích místy zbytky sněhu. Většinou je po po solení rozbředlý, někde i uježděný nebo zledovatělý. Řidiči by měli být opatrní zvláště v okolí Hlinska na Chrudimsku a Žamberka na Orlickoústecku. Na menších silnicích na Lanškrounsku leží občas zledovatělý sníh krytý posypem. Na Orlickoústecku mohou vozovky namrzat.

Ráno bylo v Pardubickém kraji většinou skoro zataženo až polojasno, v oblasti Hlinecka a Holicka foukal nárazový vítr. Teploty byly mezi minus čtyřmi a plus čtyřmi stupni.

Sever Čech dál trápí silný vítr

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné. Pozor si musí řidiči dát znovu na silný vítr. Hasiči už vyjížděli odstraňovat popadané stromy. Sněhové jazyky se tvoří ve vyšších polohách, na horách mohou být závěje.

Spadlý strom přes silnici zablokoval cestu v obci Veliká Ves na Chomutovsku. Vítr bude podle předpovědi meteorologů během dne slábnout. Při cestě do hor musí šoféři počítat se sněhovými jazyky. Na horách může foukat rychlostí 70 až 90 kilometrů v hodině. Na hřebenech se budou tvořit závěje.

Sníh napadl i na jižní Moravě

Ve vyšších polohách Vsetínska napadl sníh, řidiči musí být opatrní. Místy se tam na silnicích vyskytuje zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Ostatní silnice ve Zlínském kraji jsou většinou holé a suché, sjízdné bez omezení. Až na sněhové přeháňky na Vsetínsku je v kraji většinou oblačno, vane mírný vítr, teploty se pohybují od minus dvou do dvou stupňů Celsia. Podle meteorologů by ve středu ve Zlínském kraji mělo být polojasno až skoro jasno, jen na Vsetínsku místy přechodně zvětšená oblačnost. Odpolední teploty by měly vystoupat až k pěti stupňům Celsia.

Sněhové přeháňky se objevují také ve všech okresech Jihomoravského kraje kromě Brna. Silnice jsou však sjízdné bez omezení, dálnice jsou vyjma D46 holé a suché, ostatní komunikace jsou holé a mokré. Teplota se na jižní Moravě ráno pohybuje od minus jednoho do čtyř stupňů Celsia. Ve všech okresech fouká nárazový a proměnlivý vítr. Viditelnost je bez omezení.