„V severovýchodní polovině našeho území občasně sněží, na horách trvale. V průběhu úterního večera a noci na středu se sněžení rozšíří na celé území a na horách zesílí. Intenzivně bude sněžit až do čtvrtka,“ uvedli meteorologové.

V nižších polohách můžeme očekávat mokrou sněhovou pokrývku do sedmi centimetrů, ve vyšších polohách pak při celodenním mrazu až 20 centimetrů prachového sněhu. Na horách bude sněžit trvale a vydatně, napadne tam 20 až 50 centimetrů prachového sněhu. V Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách připadne místy i více než půl metru.

ČHMÚ vydal pro polohy nad 800 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Platí od úterního poledne do čtvrtečních 09:00. Ve zbytku republiky s výjimkou Jihomoravského kraje je pak v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od dnešních 20:00 do čtvrtečního rána.

Do středečního večera se v polohách do 400 metrů nad mořem občasně vyskytnou srážky smíšené nebo dešťové a sníh bude při plusových teplotách odtávat. Ve středu večer a v noci na čtvrtek se budou místy vytvářet zmrazky nebo náledí.

Situaci ztíží vydatný vítr 

Na většině území bude foukat čerstvý, přechodně až silný vítr. „Nejsilnější vítr předpokládáme od úterního večera do středy dopoledne, kdy budou nárazy dosahovat v nižších polohách hodnot kolem 70 km/h, na horách kolem 110 km/h,“ uvedli meteorologové.

Vítr zmírní ve čtvrtek nejdříve v Čechách, později i na Moravě a ve Slezsku. Výstraha před silným větrem platí pro celou zemi s výjimkou Zlínského kraje od úterních 20:00 do středečních 18:00.

„Při větrném počasí a intenzivním sněžení se budou až do čtvrtečního večera vytvářet od středních poloh (nad 500 m n. m.) sněhové jazyky, na horách závěje,“ dodal ČHMÚ.

Řidiči by v následujících dnech neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Meteorologové očekávají na horách kalamitní situaci. „Ve sněhových bouřích se vyskytnou náhlé poryvy větru, náhlý pokles dohlednosti (bílá tma), tvorba nové sněhové pokrývky a sněhových jazyků, jízda může být velmi obtížná a nebezpečná,“ uvedli.

Lidé by také měli omezit horské túry, nevydávat se do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné.

Fotogalerie
9 fotografií