Podle meteorologů až do večera na celém území Česka platí výstraha na závěje, vysokou sněhovou pokrývku a také sněhové jazyky. Přes den se čeká sněžení, k večeru bude slábnout. „Nejvyšší teploty -5 až -1 °C, v 1000 m na horách kolem -8 °C, během dne od severu ochlazování. Čerstvý severozápadní, postupně severní vítr 4 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h), bude v Čechách postupně od západu slábnout,“ uvádí předpověď Českého hydrometeorologického ústavu.

SNĚŽENÍ SLEDUJTE NA RADARU – ZDE

Situace bude podobná i v pátek, postupně se ale začne výrazněji ochlazovat. O víkendu by během večera a noci měly teploty klesnout až k -15 °C, během dne pak k -7 °C. Podle meteorologa Petra Dvořáka může místy teplota klesnout až k -20 °C. Na konci víkendu a od začátku příštího týdne by se pak mělo začít mírně oteplovat a teploty přes den by mohly vystoupat nad nulu.

Počasí má na svědomí i nehodu vlaku, který narazil do spadlého stromu a vykolejil. Záchranáři z něj museli evakuovat cestující:

Problémy na silnicích

Počasí už od rána opět způsobuje komplikace v dopravě, a to hned v několika krajích. Některé silnice jsou uzavřené, případně jsou některé úseky kvůli sněhu špatně sjízdné. Přes noc někde napadlo až 10 centimetrů.

Husté sněžení a ledovka komplikují dopravu v Ústeckém kraji. Několik silnic je zavřeno, problémy jsou na dálnici D8. Úklid cest blokují uvízlé kamiony v kopcích. Policisté řeší několik dopravních nehod. Nesjízdná je na Teplicku trasa z Mlýnů na Moldavu, na Litoměřicku neprojedou řidiči z Milešova do Kocourova a uzavřena je na Chomutovsku cesta z Horní Halže na Klínovec.

Na Vysočině jsou sněhové přeháňky, silný vítr vytváří na silnicích sněhové jazyky. Dohlednost je vlivem srážek snížená. Na silnicích většinou leží vrstva ujetého sněhu. V některých úsecích zvláště v kopcích mají problémy hlavně kamiony. Podle silničářů jsou ale všechny silnice sjízdné, jízda však vyžaduje maximální opatrnost. Zatím nejsou hlášeny žádné nehody. „Máme v terénu veškerou techniku, silnice udržuje ve sjízdném stavu 119 sypačů a 85 radliček,“ řekl Vít Kryštof z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Na silnicích v Královéhradeckém kraji se na otevřených úsecích tvoří sněhové jazyky, na menších silnicích po nočním sněžení zůstává vrstva sněhu. Kvůli sněhovým jazykům je nesjízdný úsek silnice 32 mezi Kopidlnem a Jičíněvsí na Jičínsku. Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření, místy na nich zůstává rozbředlý sníh po chemickém ošetření.

Sněžení komplikuje dopravu na některých vozovkách v jižních Čechách. Jde především o Prachaticko, Písecko, Strakonicko nebo Českokrumlovsko. Všechny silnice v regionu jsou po ránu sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Například na vozovkách prvních tříd na Prachaticku leží vrstva nového sněhu. V jiných okresech zase silnice pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh.

V Jihomoravském kraji jsou dnes ráno komunikace nižších tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Leží na nich místy rozbředlý sníh. Na webu o tom informuje Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Silnice I. třídy jsou sjízdné bez omezení, což platí i pro většinu dálnic.

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci na dnešek v Karlovarském kraji. Silnice jsou sice sjízdné, ale mohou opět klouzat. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Kvůli klesající teplotě se mohou navíc tvořit námrazy nebo náledí, na otevřených úsecích i sněhové jazyky nebo závěje, varují meteorologové. Na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu, většinou s vyjetými kolejemi. Silnice nižších tříd jsou místy pokryté vrstvou ujetého sněhu.

V Libereckém kraji komplikuje dnes ráno silný vítr, který hlavně v horách tvoří na silnicích sněhové jazyky a závěje. Největší problémy jsou na silnici 290 mezi Jizerkou, Kořenovem a Vysokým nad Jizerou, kde už je silnice natolik zúžená, že tam jen obtížně projíždějí autobusy. Silničáři tam nasadí šípový pluh, aby cestu rozšířil. Zavátá je i silnice na Mísečkách, nasadit tam musí sněhovou frézu. V Libereckém kraji napadlo do rána dalších zhruba deset centimetrů sněhu, aktuálně nesněží.

V Olomouckém kraji napadlo v nejvyšších polohách v noci na dnešek dalších zhruba deset centimetrů sněhu. Sníh však pokryl vozovky i v nižších částech kraje. Na většině silnic nyní leží rozbředlý sníh nebo jsou vozovky pokryté sněhovou vrstvou krytou posypem. V horských oblastech se tvoří kvůli silnému větru místy sněhové jazyky. Silničáři upozorňují také na námrazu na D35 mezi Olomoucí a Hranicemi. Všechny silnice jsou však zatím se zvýšenou opatrností sjízdné. Na Jesenicku podle správců silnic stále sněží a drobně fouká.

Zima si dá pauzu

Po víkendu se oteplí a zima se na nějakou dobu odmlčí. „Další zimní epizoda zatím není na obzoru, na horách ale bude i nadále hodně sněhu,“ napsal Blesku Petr Dvořák z ČHMÚ.

Podívejte se, jak včera sníh komplikoval dopravu v Česku:

Fotogalerie
21 fotografií