„Oznámení o nálezu těla jsme dostali okolo 12:00. Příčinou úmrtí je s největší pravděpodobností umrznutí. Potvrdit to ale ještě musí nařízená pitva,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Lenka Sikorová.

V Česku už kvůli mrazu zemřelo více lidí. V Praze od pátku zemřeli na následky podchlazení zřejmě čtyři lidé. Přitom v azylových zařízeních jsou stále volná místa. Například v sobotu ráno byl v Praze-Dolních Měcholupech nalezen mrtvý devětatřicetiletý bezdomovec. „Lékař spolu s kriminality určili jako příčinu úmrtí umrznutí,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk. V neděli dopoledne si mráz v pražských Kyjích zřejmě vyžádal čtvrtou oběť, uvedli záchranáři.

V Moravskoslezském kraji navíc setrvává špatné ovzduší. Smogová situace platí od soboty, v neděli po poledni meteorologové vyhlásili další opatření, stupeň regulace. Některé průmyslové podniky musejí omezit svou výrobu. Povolené limity pro koncentrace polétavého prachu v ovzduší, 50 mikrogramů na metr krychlový, jsou překročeny na všech stanicích. Nejvíce ve Věřňovicích na Karvinsku, kde odpoledne meteorologové naměřili hodnotu 185 mikrogramů. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Ten už vydal výstrahy silného nebo velmi silného mrazu celkem v pěti krajích. Podívejte se na mapu:
Meteorologové v celkem pěti krajích varují před silným nebo velmi silným mrazem.
Autor: ČHMÚ, grafika Blesk.cz

V Česku od pátku panují velmi nízké teploty. Největší mrazy naměřili meteorologové v noci na sobotu, kdy bylo místy i pod minus 30 stupňů Celsia. Kromě čtyř mrtvých v Praze si současné velmi nízké teploty vyžádaly po jednom mrtvém i v Brně a Karviné. Od pátku tak v celém Česku pravděpodobně umrzlo už šest lidí.

Hory hlásí perfektní podmínky

Zatímco meteorologové varují před silným mrazem, lidé si užívají zimních radovánek na horách. Lyžařská střediska hromadně hlásí ideální podmínky. Například skiareály v Ústeckém kraji mají za sebou nejlepší víkend zimy, byly zcela zaplněné. Podmínky byly podle provozovatelů nejlepší za několik posledních let.

„Lidí bylo hodně, někteří měli problém zaparkovat auto. Parkoviště pro 600 míst byla plná, na prašanu lyžovalo 1200 až 1500 lidí,“ řekl za areál Zadní Telnice na Ústecku Jindřich Holinger. Ve středisku s více než šesti kilometry tratí mají 50 až 70 centimetrů sněhu a mimo provoz je jen slalomový svah. Holinger uvedl, že v nynější zimní sezoně dosud měli jen jeden slušný víkend. „Teď to bylo o 100 procent lepší,“ dodal.

Stovky lidí byly o víkendu v areálu Klíny na Mostecku. „Po několika letech vypadá zima hezky, je to asi nejlepší po třech letech,“ uvedl za areál Josef Dlouhý. V Klínech s třemi kilometry tratí je zatím v provozu jen vlek s 300metrovou sjezdovkou. Lanovku s hlavní sjezdovkou budou moci lyžaři využít až o dalším víkendu.

Výborné podmínky měly i menší areály. „Jsou asi nejlepší za poslední čtyři roky,“ uvedla za areál Jedlová v Lužických horách Simona Šolcová. Na 1,2 kilometru dlouhé sjezdovce o víkendu denně lyžovalo asi 500 lidí.

Sníh připadl i na Karlovarsku

Díky vydatnému sněžení v minulých dnech jsou také v Karlovarském kraji ideální podmínky k zimním sportům. Od středy napadlo v Krušných horách kolem půl metru sněhu. Lyžovat je možné také ve Slavkovském lese a v příměstských oblastech. Většina běžeckých tras už je strojově upravená. Sněžit by mělo také v dalších dnech.

„V noci připadlo dalších pět centimetrů nového sněhu. V okolí leží od 40 do 60 centimetrů přírodního sněhu na technickém základu, skiareál je plně v provozu. Podmínky jsou perfektní,“ uvedl mluvčí božídarského areálu Neklid Filip Majkus. Lyžovat je tak v areálu možné téměř na šesti kilometrech sjezdovek. V místě je zataženo s nízkou oblačností a mírně sněží. Díky nízkým teplotám pokračuje umělé zasněžování. Lyžuje se i v těch nejexponovanějších časech zcela bez front, tvrdí Majkus.

Mrazivé teploty by měly podle aktuální předpovědi v Česku vydržet až do čtvrtka. V pondělí očekávají meteorologové nejnižší teploty minus 10 až minus 15 stupňů na Moravě a ve Slezsku, na severovýchodě dokonce kolem minus 18 stupňů. V úterý pak nejnižší teploty očekává severovýchod našeho území – až minus 17 stupňů. Ve středu se celkově trochu oteplí, i tak ale noční teploty klesnou při delším vyjasnění až na minus 17 stupňů, a to na západě Čech.

Fotogalerie
12 fotografií