Ohromné teplotní rozdíly mezi východem a západem republiky byly v Česku i v noci na pondělí. „Ostrá hranice mezi teplotami probíhala skoro přesně po hranici Čech a Moravy a půlila kraj Jihomoravský,“ uvedl ČHMÚ na svém informačním webu. K velmi nízkým teplotám ve východní části země přispěla podle meteorologů jasná obloha.

Velmi silné mrazy předpovídají meteorologové pro Moravskoslezský kraj i na středeční noc. Rtuť teploměru by tam mohla místy klesnout pod minus 18 stupňů Celsia. Silné mrazy budou v noci panovat i v dalších moravských krajích, a dále na Vysočině, ve východních Čechách, Praze a ve východní polovině Středočeského kraje.

Na Českomoravské vrchovině se během úterka a v noci na středu budou místy tvořit sněhové jazyky. „Během středy se budou sněhové jazyky tvořit místy i na ostatním území,“ upozorňují meteorologové. Na horách mohou při nárazech větru kolem 90 kilometrů v hodině vznikat závěje.

O víkendu bylo na některých místech Česka i více než 30 stupňů pod nulou. Nejnižší teplotu, minus 34,6 stupně Celsia, naměřili v sobotu na Rokytské slati na Šumavě.