Podle předpovědi by během úterý mělo být jasno, s mírnými sněhovými přeháňkami. „Nejvyšší teploty –5 až –1 °C, v 1000 m na horách kolem –8 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s a nad 400 m tvorba sněhových jazyků,“ říkají v předpovědi meteorologové.

Od středy už ale začne mrznout a teploty klesnou až k minus 14 stupňům. Přes den se pak budou pohybovat kolem minus šesti. Bude zataženo a místy sněžit. Mrazivé počasí vydrží až do konce týdne.

Situace na silnicích

Všechny silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, silnice nižších tříd hlavně v horských oblastech ale se zvýšenou opatrností. V noci sněžilo jen lehce, nejvíce, v průměru šest centimetrů sněhu, napadlo na Bruntálsku. Sněhové jazyky se nikde netvoří.

Dopravu ve Zlínském kraji dnes ráno místy komplikují mrznoucí mlhy a také silný vítr. Silnice jsou většinou holé, suché a vymrzlé, vozovky druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na namrzlou silnici řidiči narazí například na Petrůvce na Zlínsku, v Komárně na Kroměřížsku či na Syrákově na Valašsku.

Všechny vozovky v jižních Čechách jsou dnes ráno sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na Prachaticku mohou po ránu na některých místech komplikovat provoz sněhové přeháňky. Vozovky v kraji jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Na některých komunikacích však zůstává ujetá vrstva sněhu pokrytá posypem. Platí to pro silnice nižších tříd na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku, Písecku, Strakonicku a Táborsku.

Dopravu na silnicích druhé a třetí třídy v Pardubickém kraji i dnes na mnoha místech znepříjemňuje sníh. Na hlavních tazích většinou po solení roztál. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři. Vrstva uježděného sněhu pokrývá menší silnice v okolí Lanškrouna, Litomyšle, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí a Poličky.

V Libereckém kraji dnes ráno mrzne, v horských oblastech klesly teploměry až k minus 15 stupňům Celsia. Stále se také objevují sněhové přeháňky, ve vyšších polohách a v otevřených úsecích se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje. V horách už leží přes metr sněhu a silnice lemují vysoké sněhové mantinely, které ztěžují výhled. Řidiči by měli být opatrní.

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči musí počítat místy s námrazou a zbytky rozbředlého sněhu. Nesjízdné zůstávají od víkendu dva úseky na Ústecku, a to mezi Krásným Lesem a Adolfovem a Petrovicemi a Nakléřovem. V Krušných horách se podařilo zprůjezdnit cesty mezi všemi obcemi. V horách se mohou tvořit sněhové jazyky.

Silnice nižších tříd na Vysočině pokrývá zledovatělý sníh posypaný drtí. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. V kraji byl k ránu až desetistupňový mráz, a mrznout bude i přes den. Ve vyšších polohách se na vozovkách mohou místy tvořit sněhové jazyky.

Ve středních Čechách dnes ráno místy ztěžuje jízdu nová vrstva sněhu. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují i na některých hlavních tazích, například na dálnicích D4 a D5. V okolí Úval a Čelákovic u Prahy a na Kokořínsku se na silnicích druhé a třetí třídy může vyskytovat zledovatělá vrstva sněhu.

Fotogalerie
12 fotografií