Na Vsetínsku, kde projedete se zvýšenou opatrností, je velká námraza. Ledovky se tvoří i v Otrokovicích u Zlína, na mostě, který navádí řidiče na dálnici, nebo na východě Čech v okolí Pardubic. Náledí a uježděný sníh se zpravidla tvoří ve vyšších polohách.

Ledovka a uježděný sníh (ilustrační foto)
Autor: Blesk / Jiří Čada

Místy by se ale mohly tvořit i sněhové jazyky. Ostatní silnice jsou v krajích většinou holé, suché a vymrzlé, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Místy vane slabý vítr, je polojasno až jasno, beze srážek a teploty se pohybují od minus 12 do minus čtyř stupňů Celsia.

S opatrností jsou sjízdné silnice v regionu Lanškrouna, Poličky, Litomyšle, Svitav, Moravské Třebové, Žamberku a Rychnova na Kněžnou.

Ujetá vrstva sněhu je na úseku silnic první třídy mezi Jablonným nad Orlicí a Suchým vrchem a v okolí Jičína. Sněhové jazyky se mohou vyskytovat na hlavním tahu u Červené Vody.

Největší mráz byl v jižních Čechách

Ve Volarech na Prachaticku byl dnes největší mráz v Jihočeském kraji i v celé ČR, a to minus 23,8 stupně. Stanice má však jen krátkou dobu měření.

Pozor na Brněnsku, Ostravsku a Vysočině

Na Brněnsku jsou silnice nižších tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z webových stránek Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Komunikace druhé a třetí třídy jsou udržované inertním materiálem, protože jsou pokryty ujetou vrstvou sněhu. Dálnice a silnice první třídy jsou sjízdné bez omezení.

Teploty se na jižní Moravě pohybují od –14 do –6 stupňů Celsia. Na většině území je jasno a skoro jasno. Fouká slabý a proměnlivý vítr, viditelnost je bez omezení.

Varování se týká i řidičů na Šumpersku. Dnes musí být opatrní kvůli mlze. Na silnicích nižších tříd tam místy leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Uježděná vrstva sněhu s posypem je také na silnicích nižších tříd na Jesenicku a místy na Prostějovsku. Ostatní silnice v Olomouckém kraji jsou většinou suché a vymrzlé. Na dálnici u Olomouce směrem na Ostravu varují silničáři před sněžením, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Na jihu kraje je dnes ráno polojasno, někde skoro jasno, na severu zataženo. Teploty se pohybují od –12 do minus dvou stupňů Celsia. Vane slabý vítr, nebo je bezvětří. Podle meteorologů by dnes v kraji mělo být polojasno až jasno, na severu kraje a místy přechodně i jinde oblačno až zataženo. Ojediněle by mohlo slabě sněžit. Teploty by mohly vystoupat k minus třem až nula stupňů Celsia, vát by měl slabý vítr.

Řidiči budou mít komplikace i v jízdě i na Vysočině. Na silnicích druhé a třetí třídy je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Hlavní tahy jsou ale většinou holé, suché a vymrzlé. Všechny silnice v kraji jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Teploty se pohybují od pěti do 15 stupňů pod nulou. Ojediněle se mohou objevit mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost s možností slabého sněžení. Nejvyšší odpolední teploty by podle meteorologů mohly vystoupit na minus dva až plus dva stupně.

Nehoda 3 aut uzavřela dálnici D5

Na dálnici D5 se v ranních hodinách vybourala hned čtyři auta.
Autor: David Malík

U Svaté Kateřiny na Klatovsku se stala v sobotu ráno dopravní nehoda tří nákladních automobilů se zraněním. Na místě zasahují všechny složky záchranného systému a byl povolán i vrtulník záchranné služby. „Dvě ženy utrpěly zranění,“ řekl TN.cz mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Obě ženy byly urychleně převezeny do nemocnice v Motole s podezřením na otřes mozku a s vážně poraněnými hrudníky.

Dálnice ve směru na Prahu je uzavřena, informovala ČTK krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Nehoda se stala na 142,7. kilometru dálnice okolo 06:30. Na místě stále pokračují záchranné a vyprošťovací práce.

Smog trýzní Česko

V Pardubickém, Královéhradeckém i Jihomoravském nebo Olomouckém kraji platí smogová situace už od pátku. Důvodem je vysoká koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Protože jsou špatné podmínky pro zdravé dýchání, děti, nemocní lidé a starší generace by měli omezit pobyt venku.

Nově je vyhlášena smogová situace i ve Středočeském kraji a Praze. Na Třinecku se koncentrace prachu v ovzduší již snížila a smogová situace tak byla odvolána.

 

Fotogalerie
9 fotografií