Silnice druhé a třetí třídy na Vsetínsku místy pokrývá ujetý sníh. Řidiči na něj narazí především ve vyšších polohách regionu, ledová plotna je však může překvapit i na některých zastíněných úsecích, které nejsou udržovány chemicky. Ostatní silnice ve Zlínském kraji jsou holé a vlhké nebo suché, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V kraji je polojasno až jasno, místy fouká slabý vítr. Nadále platí v úterý vyhlášená smogová situace. Region má za sebou další mrazivou noc. Teplota se ráno pohybovala od -14 do -5 stupňů Celsia. Odpoledne podle meteorologů stoupne nejvýše na 3 stupně, při nízké oblačnosti nebo mlze se ale bude pohybovat pod bodem mrazu.

Podobné počasí meteorologové v kraji očekávají i o víkendu. Noční teploty mohou klesnout až na -12 stupňů Celsia, denní teploty by se měly pohybovat mezi minus šesti až plus třemi stupni Celsia. Ojediněle se mohou objevit mrznoucí mlhy.

Sněhové jazyky a mrznoucí mlhy

Nárazový vítr se objevil i na Havlíčkobrodsku a vytváří místy sněhové jazyky. Na Žďársku může řidiče překvapit mlha. Hlavní tahy jsou na Vysočině vlhké po chemickém ošetření, na vedlejších leží ujetá a zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, řidiči však podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

Česko zasáhly silné mrazy. Sníh komplikuje situaci na řadě míst.
Autor: Jolana Halalová

Je převážně polojasno, teploty se pohybují od čtyř do devíti stupňů Celsia pod nulou. Během dne bude podle předpovědi jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností. Ojediněle se objeví i mrznoucí mlhy. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou minus šesti až minus dvou stupňů. Čerstvý jihovýchodní vítr místy s nárazy o rychlosti přes 50 kilometrů v hodině, který ojediněle způsobí tvorbu sněhových jazyků, bude odpoledne a večer zvolna slábnout.

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. K ránu teploty v některých lokalitách klesly pod minus deset stupňů Celsia, místy v Jizerských horách bylo dokonce minus 15 stupňů. Přes den se místy mohou vyskytovat mrznoucí mlhy, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Hlavní silniční tahy v kraji jsou vlhké, silnice 35 z Liberce do Turnova je suchá. Zledovatělá vrstva krytá posypem s vyjetými kolejemi je na silnicích II. a III. tříd v Jizerských horách a Krkonoších, ujetý sníh je na inertně udržovaných úsecích III. tříd na Českolipsku. Na Liberecku jsou vedlejší silnice mokré.

Přes den by mělo být podle předpovědi většinou zataženo nízkou oblačností. Ve výšce nad 800 metrů nad mořem, ve Frýdlantském výběžku a ojediněle i jinde bude jasno. Nejvyšší denní teploty budou kolem nuly, ve Frýdlantském výběžku kolem čtyř stupňů. Na horách bude mezi -3 až -6 stupni Celsia. Výrazně tepleji bude v polohách nad 900 metrů, mezi 3 až 6 stupni.

Uježděný a zledovatělý sníh

Počasí komplikuje dopravu i na silnicích v Pardubickém kraji. Sníh se nachází zvláště ve výše položených oblastech. Na menších komunikacích je často umrzlý až zledovatělý. Všechny cesty jsou ale s opatrností sjízdné.

Řidiči by měli jet opatrně zvláště v okolí Hlinska a Vysokého Mýta, kde se vlivem větru tvoří sněhové jazyky. Zledovatělý sníh se vyskytuje na menších silnicích v oblasti Moravské Třebové, Poličky a Žamberka, na Lanškrounsku s vyjetými kolejemi. Uježděná sněhová vrstva pokrývá vozovky kolem Litomyšle, Svitav a Ústí nad Orlicí.

V pátek ráno bylo v Pardubickém kraji většinou skoro jasno až jasno, na Hlinecku a Vysokomýtsku foukal silný, místy nárazový vítr. Teploty dosahovaly minus 15 až minus tři stupně Celsia.

Smogová situace trvá

Meteorologové krátce po půlnoci odvolali smogovou situaci v Ústeckém kraji. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu byla smogová situace na severu Čech vyhlášena před týdnem.

Smogová situace se vyhlašuje, když koncentrace prachu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nečeká pokles. Minulý týden ČHMÚ vyhlásil postupně od čtvrtka smogovou situaci v deseti krajích a Praze. Nyní zůstává v platnosti v Olomouckém kraji a v Moravskoslezském kraji, kde ale v některých částech platí signál regulace.

Komíny v Brně kouří, i když je smog.
Autor: Foto: M. Rušinová, J. Ulrichová, P. Ryšlink

Při smogové situaci doporučuje ČHMÚ, aby lidé více využívali městskou hromadnou dopravu a nevyjížděli auty, pokud to není nutné. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu. Lidé by se pak měli vyvarovat při pobytu venku větší fyzické zátěže, což platí hlavně pro nemocné, starší lidi nebo děti.

Zatímco nyní jsou příčinou vysoké koncentrace prachu, v minulosti to byly koncentrace oxidu siřičitého, který uvolňovaly teplárny a elektrárny.

Za smog na východě Čech může Polsko

V pátek odvolali meteorologové stav regulace i na Třinecku, vyhlášený kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám. Na území je ale i nadále v platnosti smogová situace. Regulace stále platí pro Karvinsko, Ostravsko a část Frýdecko-Místecka. Smogová situace, která platila pro zbývající části regionu, naopak byla ráno rovněž odvolána. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kraj má dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Jeho kvalitu ovlivňuje průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska. Největší problémy bývají hlavně na podzim a v zimě.

Koncentrace polétavého prachu jsou i na většině míst Olomouckého kraje. Nejhorší aktuální situace byla v pátek ráno v Přerově a v Bělotíně na Přerovsku, kde byl limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročen dvojnásobně. Meteorologové zde situaci označují za špatnou. Špatné ovzduší trápí i nadále také obyvatele Prostějova, o něco lépe je na tom ovzduší nad Olomoucí. V kraji i nadále platí smogová situace, vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přerovská radnice kvůli zhoršenému ovzduší znovu ve čtvrtek před polednem upozornila své obyvatele prostřednictvím SMS zprávy na zvýšené množství prachu v ovzduší, upozornění později vydala také na svých stránkách.

Fotogalerie
6 fotografií