Běžně se teploty během ledna pohybují kolem minus 2,8 °C, ten letošní je ale mnohem chladnější, než jsme byli v posledních letech zvyklí. „Průměrná lednová teplota se bude letos pohybovat kolem minus 7 stupňů, a to z důvodu vpádu chladného vzduchu od severovýchodu,“ uvedla pro Blesk.cz Dagmar Honsová z Meteopressu.

Například v Praze bylo zatím během ledna 23 ledových dnů, což znamená, že teplota přes den nevystoupila nad nulu. Pro srovnání – loni v lednu takových dnů bylo 10, v roce 2015 nebyl vůbec žádný. V obou letech se navíc teplota několikrát vyšplhala až na 10 stupňů.

Před deseti lety Česko dokonce zažilo jeden z nejteplejších lednů. „V roce 2007, byl naopak leden teplotně výrazně nadprůměrný s průměrnou teplotou +3,2 °C,“ uvedla Honsová.

Současné celodenní velké mrazy by během února měly polevit a teploty by se přes den měly držet spíše nad nulou. Sněžit už by příliš nemělo.

„Po studeném lednu se bude na našem území zvolna oteplovat a očekáváme, že první polovina února se bude teplotně pohybovat blízko hodnot běžných pro danou roční dobu. Druhá polovina období by měla být teplotně slabě nadprůměrná,“ uvádí v dlouhodobé předpovědi Český hydrometeorologický ústav.

Fotogalerie
8 fotografií