Ve Zlínském kraji stále sněží

 Ve Zlínském kraji stále sněží, silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Pokrývá je ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh po chemickém ošetření, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR. Sněžení přináší komplikace v dopravě, některé úseky jsou sjízdné obtížně. Problémy jsou už od úterního odpoledne například v buchlovských horách, ve stoupáních tam ráno uvízly kamiony.
V kraji je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus čtyř do minus dvou stupňů Celsia. Odpoledne podle meteorologů stoupne nejvýše na plus jeden stupeň Celsia. Podle předpovědi bude dnes v regionu po celý den trvale, místy občasně sněžit.
Sněžení by mělo doznívat v noci na čtvrtek, kdy se může objevit i déšť se sněhem. Ve čtvrtek bude mlhavo, mlhy mohou na horách i namrzat. Během dne bude navíc místy mrholit, ojediněle bude mrholení také namrzat. V noci teplota klesne na minus tři, při zmenšené oblačnosti až na minus osm stupňů, přes den stoupne nejvýše na plus tři stupně Celsia.

MHD v Brně má až půl hodiny zpoždění

MHD v Brně má dnes ráno problémy kvůli sněhu a nabírá až půlhodinové zpoždění, upozorňuje cestující Dopravní podnik města Brna (DPMB). Na vozovkách v krajském městě komplikuje dopravu rozbředlý sníh.
Dopravní podnik registruje problémy už od ranních hodin. „Z důvodu zhoršených povětrnostních podmínek a sněžení dochází ke zhoršení průjezdnosti téměř všech komunikací v celé síti MHD. Dochází k nepravidelnostem a zpožděním dosahující deset až 30 minut,“ uvedl DPMB na webu.


Podnik řešil i poruchu na lince tramvaje číslo osm. „Odstranili jsme vadnou tramvaj, další tramvaje linky osm pokračují se zpožděním, které se promítá po celé délce trasy. Snažíme se řadit autobusy náhradní dopravy podle možností, nyní ve směru ze Starého Lískovce na Líšeň,“ uvedl dopravní podnik.
Potíže v MHD začaly v úterý odpoledne, souvisejí se sněžením. Silničáři opakovaně sypou komunikace ve městě.


Nehoda kamionu na D2

Dálnice D2 z Brna do Bratislavy na 15. kilometrů byla v noci několik hodin uzavřená kvůli nehodě kamionu, z něhož se vysypaly betonové panely. Náklad přijela odklízet těžká technika včetně jeřábu. Řidiči museli úsek objíždět u Blučiny, zpátky na dálnici najížděli u Hustopečí. Kolem 06:00 je dálnice znovu otevřená bez omezení, informovalo dnes Národní dopravní informační centrum. V místě se podle Zelené vlny Českého rozhlasu vytvořily kolony. Dálnice je navíc špatně sjízdná, protože tam kvůli uzavírce nemohly vyjet sypače.
Provoz na dálnici D2 v opačném směru zase komplikovala od úterního večera nehoda cisterny, z níž vytékal olej. Silnice u Blučiny byla neprůjezdné až do časného rána.
Už v úterý řešili jihomoravští policisté zvýšený počet havárií a nehod na dálnicích i silnicích nižších tříd. Problémy s průjezdností byly i na hraničních přechodech s Rakouskem. Komplikace v dopravě se kvůli vydatnému sněžení dají čekat i dnes.

Problémy na železnici

Na většině území Středočeského kraje sněží. Sníh nebo sněhové přeháňky jsou hlášeny z dálnice D8, D11 i D4, z Pražského okruhu, Mělnicka, Kladenska, Rakovnicka, Mladoboleslavska, Nymburska, Benešovska, Berounska, Příbramska, Prahy-východ a Prahy-západ. Na D4 leží nová neošetřená vrstva sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.


České dráhy hlásí problémy na trati Praha-Kolín, kde kvůli zavátým výhybkám v Kolíně nabírají vlaky až čtyřicetiminutová zpoždění. Komplikace se očekávají až do 10:30.


Nová vrstva sněhu leží také na některých silnicích první třídy na Mělnicku. Zbytky sněhu po pluhování jsou hlášené z dálnice D8, zbytky rozbředlého sněhu pak ze silnic prvních tříd na Kladensku, Rakovnicku, Mladoboleslavsku a Nymbursku. Nová vrstva sněhu leží také na silnicích nižších tříd na Mělnicku, Mladoboleslavsku a Praze-východ.
Sjízdné pouze se zvýšenou jsou silnice prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Kladensku, Rakovnicku a Mělnicku a silnice nižších tříd v celém kraji.
Místy je podle silničářů snížená dohlednost vlivem srážek, a to například na dálnici D8 a na silnicích prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Mělnicku, Rakovnicku, Kladensku Benešovsku, Berounsku či Příbramsku.
Teploty v kraji se ve středu ráno pohybují mezi minus šesti až minus dvěma stupni Celsia. Na většině území Středočeského kraje je zataženo a fouká slabý vítr. Pro střední Čechy není v platnosti žádná výstraha před nebezpečnými jevy.

Rozbředlý sníh na Vysočině

Na Vysočině jsou chemicky ošetřované hlavní tahy mokré nebo s rozbředlým sněhem. Vozovky nižších tříd pokrývá ujetá vrstva sněhu. Sjízdné jsou s opatrností, řeklTomáš Krejčí z dispečinku krajské správy a údržby. Oproti úterý, kdy v kraji místy hustě sněžilo a tvořily se sněhové jazyky, je podle něj dnes situace na silnicích podstatně lepší.
V noci sněžilo jen drobně, připadlo asi do centimetru sněhu a vítr se utišil. Silničáři obnovovali posyp a vyjelo všech 118 sypačů. Přes den bude technika pokračovat v čištění silnic nižších tříd.
K ránu byl na Vysočině i šestistupňový mráz. Přes den bude zataženo, místy ještě může slabě sněžit. Odpoledne a večer by podle předpovědi meteorologů mělo postupně od západu srážek ubývat. Nejvyšší odpolední teploty se budou držet mezi minus třemi stupni Celsia a nulou. Vát bude slabý vítr.

Přívaly sněhu zkomplikovaly dopravu po celém Česku:

Fotogalerie
22 fotografií