Regulace kvůli znečištěnému ovzduší platí na Ostravsku, Zlínsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině měřicích stanic překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový. A navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace. Při regulaci některé průmyslové podniky musí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Smogová situace zasáhla celou Prahu. Bývá vyhlašována, pokud aspoň na polovině měřicích stanic překročil výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. V hlavním městě byla tato situace naposledy na počátku února. Pražský magistrát tehdy vyzval řidiče, aby omezili jízdy autem. Zvláštní opatření Praha nechystala.

Meteorologové při smogu doporučují zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Podle doporučení meteorologů by lidé také měli omezit jízdu auty a přednostně by měli využívat městskou hromadnou dopravu.

Fotogalerie
22 fotografií