Druhý stupeň povodňové aktivity hlásí aktuálně Ploučnice ve Stružnici, Metuje v Krčíně, Mandava ve Varnsdorfu a horní tok Labe na podkrkonošské přehradě Les Království. Právě tady lidé zažili těžkou noc. Hladina Labe totiž dosáhla v noci i na třetí stupeň povodňové aktivity.

Kde bude dnes pršet? Sledujte radar, ať jste připraveni - ZDE

Rozkolísané Labe

Těsně před vylitím z koryta bylo místy v noci Labe na Trutnovsku. Platil tu třetí stupeň povodňové aktivity. Rozkolísaná hladina nad ránem ale opadla a po ohrožení tu platí druhý povodňový stupeň.

Ve Vestřevi se zvedla hladina Labe nad 160 centimetrů, při nichž se vyhlašuje stav ohrožení, v 01:00. Kulminovala pak na 175 centimetrech v 02:20 a zpět na pohotovostní stupeň klesla ráno před pátou hodinou. Stanice Les Království hlásila stav ohrožení ve 02:50. Hladina Labe zde stoupla na 181 centimetrů, na druhý stupeň pod 180 centimetrů se vrátila v 03:10.

Déšť a tající sníh zvedly v kraji také hladiny dalších toků. První povodňový stupeň platí například na Cidlině v Jičíně a v Novém Bydžově, na Metuji v Maršově nad Metují, v Hronově a Krčíně. Bdělost hlásí i stanice Otovice na Stěnavě, Rohoznice na Bystřici nebo Orlické Záhoří a Kostelec nad Orlicí na Divoké Orlici.

Tání sněhu zrychlují vysoké teploty doprovázené silným větrem a deštěm. To vše pak způsobuje zvedání hladin řek. V Česku se ve sněhu ještě v pondělí drželo 1, 7 miliardy kubíku vody.

Přes den má být zataženo až oblačno, místy bude opět pršet. Později večer na severu a severozápadě Čech místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, na jižní Moravě místy až 15 °C, v 1000 m na horách se lyžaři ohřejí v 5 °C.

Situaci i nadále sledujeme.

Podívejte se, jak se s povodněmi vypořádala Praha na konci 19. století:

Fotogalerie
19 fotografií