Teplo ale nebylo jen v nížinách. Například na horských stanicích na Šumavě dosahovala teplota podle Českého hydrometeorologického ústavu k 11 až 16 stupňům a v 1000 metrech nad mořem bylo kolem 13 stupňů.

Naposledy meteorologové přepisovali teplotní rekordy v pondělí, kdy byly překročeny na 20 stanicích s minimálně třicetiletou dobou měření. Na většině území v tento den vystupovala teplota na deset až 15 stupňů Celsia, v Karviné, kde bylo nejtepleji, rtuť teploměru dosáhla až 17,7 stupně. V únoru bylo podobně teplo i v předchozím týdnu ve čtvrtek. Teplotní rekordy pro 23. únor byly vyrovnány či překročeny na 12 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vůbec nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Českých Budějovicích - Rožnově, kde bylo 17,6 stupně.

V neděli už zřejmě bude chladněji, podle předpovědi bude totiž v noci přes Česko přecházet studená fronta. Nejvyšší teploty mají vystoupat maximálně k 13 stupňům Celsia, ojediněle se objeví přeháňky, které mohou být ve vyšších polohách sněhové. Na Moravě bude zpočátku ještě i hodně foukat. Podle výstrahy, kterou meteorologové dnes vydali, může vítr místy dosahovat kolem 70 kilometrů v hodině, na hřebenech Jeseníků a Beskyd až 125 kilometrů v hodině, slábnout by měl po přechodu studené fronty v nedělních ranních hodinách.

A jak bude v neděli?

Video
Video se připravuje ...

O víkendu přijde jaro a rekordní teploty! Počasí radí, s čím začít na zahradě Dagmar Honsová, Petr Soukup, Lukáš Kučera, David Vaníček

Fotogalerie
13 fotografií